Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη - Ποιες χώρες μπαίνουν σε lockdown...

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη – Ποιες χώρες μπαίνουν σε lockdown και έκτακτα μέτρα

.

******

Έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα η Ευρώπη  βλέπει ξανά τον εφιάλτη του lockdown να γίνεται πραγματικότητα καθώς η πανδημία επελαύνει. Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα κρίνονται από πολλές κυβερνήσεις αναπόφευκτα προκειμένου να κερδίσουν χρόνο μέχρι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να χτιστεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Στην Γερμανία, ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στην Γερμανία, Λοταρ Βιλερ, βλέπει ένα νέο lockdown ως την μόνη λύση. «Στην παρούσα κατάσταση, δυστυχώς, αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον αρκετά. Τώρα χρειαζόμαστε μια σημαντική μείωση των επαφών. Αυτό περιλαμβάνει: τηλεργασία, ακύρωση εκδηλώσεων, μείωση του αριθμού των ατόμων σε θέατρα, κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ, ξανά».

Δραματικές είναι οι περιγραφές των γιατρών. «Έχουμε όλο και νεότερους ανθρώπους στην εντατική. Ο χρόνος που λαμβάνουν θεραπεία είναι σημαντικά μεγαλύτερος και γεμίζει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Επικεφαλής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Άγιος Αντώνιος, Ούβε Γιάνσεν.

Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ξεπερνούν τις 66.000, και οι 335 νέοι θάνατοι φέρνουν την χώρα ένα βήμα πριν σπάσει το τραγικό ρεκόρ των 100.000 νεκρών, από κοροναϊό. «Ο κοροναϊός δεν έχει ακόμη νικηθεί. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας φτάνουν στα όριά τους» δηλώνει ο εντολοδόχος καγκελάριος Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.Ενώ οι πολίτες φαίνεται πως τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, στην πλειοψηφία τους, με ουρές να σχηματίζονται στα εμβολιαστικά κέντρα τις τελευταίες ημέρες.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στην Ολλανδία, με την χώρα να στέλνει ασθενείς στην Γερμανία για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας. «Το ποσοστό μόλυνσης είναι υψηλότερο από ποτέ και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα» αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Ολλανδίας Ούγκο Ντε Γιονγκ.

Νέο γενικό lockdown ανακοίνωσε την Πέμπτη η Σλοβακία στο πρότυπο της γειτονικής της Αυστρίας. «Δεν έιναι ένα αρεστό μέτρο, είναι όμως αναπόφευκτο», δηλώνει η Πρόεδρος Σλοβακίας, Σουζάνα Τσαπούτοβα. Από αύριο κλείνουν για όλους εστιατόρια, καφέ και καταστήματα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.Στην Κύπρο, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα γίνονται μόνο με έγκριση του υπουργείου, ενώ οι πολίτες άνω των 12 ετών θα μπαίνουν σε γήπεδα, σινεμά και χώρους εστίασης μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επειγόντως μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Περαιτέρω, το Ευρωπαϊκό Κέντρο επισημαίνει την ανάγκη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων ως άμεσου μέτρου για τον έλεγχο της μετάδοσης του κοροναϊού σε συνδυασμό με την εισαγωγή αναμνηστικών δόσεων εμβολίων για ενήλικες, με προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κύριων εμβολίων, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα διατηρήσουν τον έλεγχο της μετάδοσης πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής μη φαρμακευτικών μέτρων, αναφέρει το ECDC.

Η εορταστική περίοδος στο τέλος του έτους συνδέεται παραδοσιακά με δραστηριότητες όπως κοινωνικές συγκεντρώσεις, ψώνια και ταξίδια, που δημιουργούν σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την εντατική μετάδοση της μετάλλαξης δέλτα Δέλτα, σημειώνει.

Μοντέλα πρόβλεψης που εξετάζουν την πρόσληψη εμβολίου (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων «πρόσθετης δόσης» και «αναμνηστικών» εμβολίων), την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την εξασθένηση της ανοσίας μετά το εμβόλιο, τον εμβολιασμό παιδιών, τη φυσική ανοσία και τα ποσοστά επαφής με τον πληθυσμό, δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Δέλτα αναμένεται να είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση του εμβολιασμού στο συνολικό πληθυσμό.

Αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σχετίζεται με την κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα (B.1.617.2) στο πλαίσιο της ανεπαρκούς πρόσληψης εμβολίου και της εκτεταμένης χαλάρωσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.Ενώ η επιβάρυνση από την COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό εμβολιασμό, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με υψηλότερα ποσοστά.Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα που αντισταθμίζει τη μείωση της μετάδοσης που επιτυγχάνεται με την τρέχουσα ανάπτυξη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Πηγή: Parapolitika.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα