Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣε αυξημένη επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για διασπορά και μεταλλάξεις

Σε αυξημένη επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για διασπορά και μεταλλάξεις

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για την αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού την ώρα που η πανδημία, όπως επισημαίνουν, εισέρχεται σε μία νέα φάση, αυτή των μεταλλάξεων, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας Ιδιαίτερη ανησυχία και για την Αττική, όπου ο δείκτης Rt έχει ξεπεράσει πλέον τη μονάδα.

Η χθεσινή αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι φέτος «δεν μπορούμε να συζητούμε για καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα» και πως «πρέπει να το ξεχάσουμε και φέτος», αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα για τις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής, καθώς αν συνεχιστούν οι αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την ευρύτερη εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών, τότε θα βρίσκεται ενώπιον ενός τρίτου κύματος του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα στη χώρα μας, με 265 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική, 248 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε 33 θανάτους.

Στο πλαίσιο αυτό χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με σκοπό την ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας καθώς καταγράφεται: άνοδος των κρουσμάτων, αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική κατά 50% σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για 50 με 80 νέες εισαγωγές καθημερινά, ενώ ο δείκτης Rt μεταδοτικότητας, στο λεκανοπέδιο, να έχει φθάσει στο 1,01 και στη Νότια Ελλάδα στο 1,10, προκαλώντας νέο προβληματισμό.

Επίσης, σημαντική παράμετρο αποτελούν οι νέες μεταλλάξεις με τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και των πρώτων κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής, σε έναν διάκονο στην Θεσσαλονίκη, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως είναι με την βρετανική παραλλαγή.

«Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ευάλωτοι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή προστασία.

Παρομοίως, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι «η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο μεταδοτικότερο ακόμα και από τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, επισημαίνοντας παράλληλα πως εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ έχουν αποσοβήσει σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τις μεταλλάξεις του ιού.

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορονοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Την ανησυχία του για τα «ορφανά» κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού εξέφρασε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ ο καθηγητής Ν. Σύψας σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο, «στην εποχή των μεταλλάξεων». «Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Ουχάν», είπε ο . Σύψας σημειώνοντας πως «έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό».

Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, τα κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού «είναι παντού στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικές», γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα, όπως είπε. Ο κ. Σύψας τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε ότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχουν πολλά παραπάνω κρούσματα του αφρικανικού στελέχους του ιού, από τη στιγμή που δε γνωρίζουμε πώς μπήκε στη χώρα το νέο στέλεχος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια επισήμανε παράλληλα πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα τεστ στους εκπαιδευτικούς».

Πηγή: Liberal

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα