Δύο τρόποι υπάρχουν να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.
Ο πρώτος είναι αυτός που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα: στον λογαριασμό εμφανίζεται μια τεράστια επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής –ακόμη και πάνω από 80 ευρώ τον μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μόλις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα- και από κάτω μια “κρατική στήριξη” που επιδιώκει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς να καθίσταται εφικτό για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ο δεύτερος τρόπος είναι να γίνει “επίθεση” κατευθείαν στον… εχθρό που είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτός είναι ο δρόμος που σκοπεύει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση. Όλο το βάρος θα πέσει στο να συγκρατηθεί η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ακόμη και στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα αντί για τα… 27 λεπτά που είχε φτάσει τον Μάρτιο ή τα 25 λεπτά του Απριλίου.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με την αξιοποίηση των 3,6 δις. ευρώ που θα συγκεντρωθούν φέτος στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά και με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μηχανισμό που από τη μία θα επιβάλλει “πλαφόν” στην τιμή χονδρικής του ρεύματος και από την άλλη θα επιδοτεί τις εταιρείες που παράγουν ρεύμα με κόστος υψηλότερο αυτού του πλαφόν. Έτσι, η μειωμένη τιμή ρεύματος θα φτάνει σε όλους και όχι μόνο στα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως και 300 κιλοβατώρες ανά μήνα ή μόνο στα σπίτια που είναι δηλωμένα ως κύριες κατοικίες.
Υπάρχει βέβαια το εξής ενδεχόμενο: τα νοικοκυριά με μικρές καταναλώσεις –που είναι και πολλά στον αριθμό- να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα εξαιτίας αυτού του μηχανισμού. Δηλαδή, με το σύστημα του Απριλίου που θα ισχύσει και τον Μάιο, ο καταναλωτής επιβαρύνεται με 81,6 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά παίρνει πίσω τα 72 ευρώ μέσω της επιδότησης. Η επιβάρυνση περιορίζεται περίπου στα 10 ευρώ. Αν εφαρμοζόταν πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στα 10 λεπτά, η επιβάρυνση θα έφτανε στα 30 ευρώ για το νοικοκυριό αλλά δεν θα υπήρχε επιδότηση. Άρα, η επιβάρυνση θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη: 30 αντί για 10 ευρώ.
Έτσι, παράλληλα με το πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος εξετάζεται να παραταθεί και ο μηχανισμός επιδότησης (προφανώς με μικρότερη έκταση και ένταση) ώστε να βοηθηθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Πηγή:thetoc.gr