Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠΟΕΔΗΝ: «Τέσσερα χρόνια από την πανδημία Covid-19 στη χώρα μας – Τι...

ΠΟΕΔΗΝ: «Τέσσερα χρόνια από την πανδημία Covid-19 στη χώρα μας – Τι έταξαν και ποια είναι η κατάσταση του ΕΣΥ σήμερα»

.

Τριάντα υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρ΄ όλο, που ορισμένες από τις οικογένειές τους, ζήτησαν να χαρακτηριστεί ο θάνατος των δικών τους ανθρώπων, ως εργατικό ατύχημα, το αίτημα τους απορρίφθηκε.

Την ίδια ώρα οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, οι χαμηλοί μισθοί είναι αντικίνητρο για να παραμείνουν γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ ενώ κάθε μήνα αποχωρούν 300 εργαζόμενοι λόγω παραίτησης ή συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα που σηματοδότησε την αρχή του υγειονομικού εφιάλτη που έζησε και η χώρα μας.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό. Ξεχάστηκαν. Ζητήσαμε να χαρακτηριστεί ο θάνατος εργατικό ατύχημα, για να μπορούν οι οικογένειές τους να μαζέψουν τα κομμάτια τους. ΤΙΠΟΤΑ. Ζήτησαν κάποιες οικογένειες υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους από covid-19, βεβαίωση από τα νοσοκομεία για να προσφύγουν δικαστικά ότι ο θάνατός τους ήταν εργατικό ατύχημα και έλαβαν ως απάντηση ότι δεν πιστοποιείται από πουθενά ότι κόλλησαν τον covid-19 εντός του νοσοκομείου σε ώρα εργασίας. Τότε θυμίζουμε ότι υπήρχε καραντίνα και δεν βγαίναμε από το σπίτι».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι: «Το Δημόσιο σύστημα υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του παρά τις σοβαρές ελλείψεις. Με την αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού, με περικοπή αδειών και ρεπό πολέμησε στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Με ηρωισμό και αυτοθυσία. Λέξεις που ξεχάστηκαν. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έβαλε πλάτη. Εκμεταλλεύθηκε την μονοθεματική λειτουργία των νοσοκομείων και περιέθαλπε non covid-19 περιστατικά αυξάνοντας τα κέρδη του».

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις: «βλέπουμε την λειτουργική κατάρρευσή του ΕΣΥ λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή».

Αναφορικά για τις προσλήψεις, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η προκήρυξη του έτους 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ η φετινή προκήρυξη θα ολοκληρωθεί το έτος 2030 «λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ».

Για τους συμβασιούχους τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τους έταξε να βάλουν πλάτη στην πανδημία: «και θα σας μονιμοποιήσουμε. ΤΙΠΟΤΑ. Διαρκής ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και επιστροφή των εργολάβων που στοιχίζουν διπλάσια χρήματα στο δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Το ίδιο συνέβη και στο καυτό θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ), ένα αίτημα που εδώ και δεκαετίες δεν έχει ικανοποιηθεί: «Έταξαν την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των υγειονομικών. ΤΙΠΟΤΑ. Έφτιαξαν επιτροπή στο Υπουργείο εργασίας η οποία εδώ και τρία χρόνια παρέδωσε το αυτονόητο θετικό πόρισμα το οποίο δεν νομοθετήθηκε και αραχνιάζει στα συρτάρια του υπουργείου εργασίας. Οι νοσηλευτές δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ».

Ο κ. Γιαννάκος σχολιάζει τη μαζική φυγή των εργαζομένων από το ΕΣΥ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Με 1.850 ευρώ μισθό στο γιατρό και 800 στο νοσηλευτή ή στον διασώστη δεν συγκρατείς, δεν προσελκύεις προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας».

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα