Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠαρένθετη μητρότητα: Σε ποιες χώρες απαγορεύεται και πού είναι νόμιμη

Παρένθετη μητρότητα: Σε ποιες χώρες απαγορεύεται και πού είναι νόμιμη

.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα εντός των «ελληνικών τειχών» για την παρένθετη μητρότητα. Όπως παραδέχονται ειδικοί και επιστήμονες, το θέμα δεν είναι απλό, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε περίτρανα και από το θολό τοπίου που επικρατεί σε άλλες χώρες.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό με την παρένθετη μητέρα; Το reader.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως παρένθετη μητέρα ορίζεται η γυναίκα που κυοφορεί βρέφος το οποίο προορίζεται για άτεκνο ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης.

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί σήμερα απαγορευμένη πρακτική σε αρκετές χώρες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται υπό περιορισμούς. Η παρένθετη μητρότητα υφίσταται από το 2005 στην Ελλάδα, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι σήμερα, το ενδιαφερόμενο ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στο Πρωτοδικείο με το αίτημα να κυοφορήσει μια άλλη γυναίκα το γενετικό υλικό τους.

Όπως ορίζει ο νόμος, η παρένθετη μητέρα δεν μπορεί να προέρχεται από άλλη χώρα με σκοπό να αποκλειστεί τέτοιου είδους αθέμιτη επιχειρηματική εκμετάλλευση. Στη συνέχεια, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της επέμβασης, εφόσον η δικαστική πράξη κάνει δεκτή την κυοφορία του γενετικού υλικού.

Παρένθετη μητρότητα: Τι ισχύει στο εξωτερικό
Στην Αυστραλία επιτρέπεται η εθελοντική παρένθετη μητρότητα, ενώ με αμοιβή αποτελεί ποινικό αδίκημα. Στη Νέα Νότια Ουαλία, στο Κουίνσλαντ και στην αυστραλιανή πρωτεύουσα, η παρένθετη μητρότητα με αμοιβή είναι αδίκημα με πιθανές κυρώσεις που μπορεί να επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.

Η παρένθετη μητρότητα με αμοιβή απαγορεύεται και από τη βραζιλιάνικη νομοθεσία, αλλά επιτρέπεται όταν συμβαίνει εθελοντικά. Παρ’ όλα αυτά η πρακτική ασκείται παράνομα σε όλη τη χώρα.

Στον Καναδά, ο νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (AHRC) επιτρέπει μόνο την «αλτρουιστική», όπως χαρακτηρίζεται, παρένθετη μητρότητα.

Εξαίρεση αποτελεί το Κεμπέκ, όπου ένας νόμος καθιστά όλες τις συμφωνίες παρένθετης μητρότητας παράνομες.

Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται από τον κανονισμό της νομοθεσίας περί τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Κίνα. Το Υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει κανόνες που απαγορεύουν στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να προβαίνουν σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας, με τις παραβάσεις να τιμωρούνται με πρόστιμα, αλλά όχι ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχει μια υπόγεια αγορά για παρένθετη μητρότητα που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 500 δίκτυα.

Στην Κούβα μόνο η εθελοντική παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται μετά από ένα δημοψήφισμα για τον νέο οικογενειακό νόμο που ψηφίστηκε και είναι σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στην Φινλανδία, όλες οι διασικασίες παρένθετης μητρότητας είναι παράνομες από το 2007.

Στη Γαλλία, από το 1994, κάθε συμφωνία παρένθετης μητρότητας που είναι με αμοιβή ή εθελοντική, είναι παράνομη.

Όλες οι ρυθμίσεις παρένθετης μητρότητας είναι παράνομες και στη Γερμανία. Το Γερμανικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να επιτρέψει την εθελοντική παρένθετη μητρότητα. Σύμφωνα με τον γερμανικό Αστικό Κώδικα, νόμιμη μητέρα είναι πάντα η γυναίκα που γέννησε το παιδί.

Παρένθετη μητρότητα: Η περίπτωση της Ινδίας
Στην Ινδία, σύμφωνα με τον νόμο του 2021 για την παρένθετη μητρότητα, μόνο ένα ζευγάρι που είναι παντρεμένο για 5 χρόνια μπορεί να επιλέξει παρένθετη μητρότητα. Αυτό γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους.

Ο νόμος ορίζει ότι ισχύει για ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ υπάρχει όριο ηλικίας για τη γυναίκα, που θα πρέπει να είναι 23-50 ετών. Επίσης, ο άνδρας θα πρέπει να είναι 26-55 ετών.

Επιπλέον, το ζευγάρι δεν πρέπει να αποκτήσει δικό του παιδί. Αν και ο νόμος επιτρέπει στις ανύπαντρες γυναίκες να καταφεύγουν σε παρένθετη μητρότητα, η ίδια πρέπει να είναι χήρα ή διαζευγμένη μεταξύ 35 και 45 ετών. Οι άγαμοι άνδρες δεν δικαιούνται να αποκτήσουν παιδιά με αυτόν τον τρόπο.

Από τις 4 Νοεμβρίου 2015, η παρένθετη μητρότητα με αμοιβή, για αλλοδαπούς γονείς, δεν είναι νόμιμη στην Ινδία.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία ήταν ένας παγκόσμιος προορισμός για τγια όσους ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά με παρένθετη μητρότητα λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους.

Παρένθετη μητρότητα: Τι ισχύει στην Ιταλία
Στην Ιταλία, σύμφωνα με το Διάταγμα που εγκρίθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2004, από το Κοινοβούλιο, κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας, απαγορεύεται και τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως δύο έτη και πρόστιμο από 600.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αυτή η απαγόρευση υποστηρίχθηκε περαιτέρω από μια πρόταση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία ανέφερε ότι «η πρακτική της παρένθετης μητρότητας συνιστά αφόρητη επίθεση στην αξιοπρέπεια των γυναικών και υπονομεύει βαθιά τις ανθρώπινες σχέσεις».

Τον Μάρτιο του 2008, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας πρότεινε την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας και διεμήνυσε ότι οι γιατροί, οι επαγγελματίες του κλάδου και οι πελάτες τους θα πρέπει να τιμωρούνται. Πέρα από τις αντιδράσεις, ωστόσο, η παρένθετη μητρότητα παραμένει ανεξέλεγκτη στην ασιατική χώρα.

Η παρένθετη μητρότητα, μαζί με τη δωρεά ωαρίων και σπέρματος, είναι νόμιμη στο Μεξικό από το 1992. Ένας δότης ή φορέας κύησης δεν έχει γονικά δικαιώματα για το παιδί.

Η εθελοντική παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη στην Ολλανδία. Να σημειωθεί ότι μόνο η παρένθετη μητρότητα με αμοιβή είναι παράνομη στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Αν και η εθελοντική παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη, υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο που δέχεται ζευγάρια και υπάρχουν εξαιρετικά αυστηροί κανόνες.

Αυτό κάνει πολλά ζευγάρια να αναζητούν λύσεις εκτός της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να γίνουν γονείς μέσω παρένθετης μητρότητας στην Πορτογαλία από το 2016, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ορισμένα σημεία του νόμου θεωρήθηκαν αντισυνταγματικά το 2018 και έκτοτε έχει ανασταλεί.

Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη στην Πορτογαλία, εκτός από ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, αν η μελλοντική θετή μητέρα δεν μπορεί αποδεδειγμένα να μείνει έγκυος.

Στην Ισπανία, η παρένθετη μητρότητα δεν επιτρέπεται.

Παρένθετη μητρότητα: Τι ισχύει στη Ρωσία
Η παρένθετη μητρότητα, ακόμη και η λεγόμενη εμπορική, με χρήματα και αμοιβή δηλαδή, είναι νόμιμη στη Ρωσία και είναι διαθέσιμη σε σχεδόν όλους τους ενήλικες που επιθυμούν να γίνουν γονείς.

Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις όπως: απουσία μήτρας, παραμόρφωση της κοιλότητας της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, , ασθένειες που επιβαρύνουν την τεκνοποίηση ή επαναλαμβανόμενη αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, παρά τα έμβρυα υψηλής ποιότητας.

Η νομοθεσία καθιστά τη Ρωσία ελκυστική για ενδιαφερόμενους από κάθε γωνιά του πλανήτη (τουλάχιστον πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία) που αναζητούν τεχνικές οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους.

Οι αλλοδαποί έχουν τα ίδια δικαιώματα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τους Ρώσους πολίτες. Εντός 3 ημερών μετά τη γέννηση, οι γονείς λαμβάνουν ένα ρωσικό πιστοποιητικό γέννησης με τα δύο ονόματά τους.

Οι θρησκευτικές αρχές στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπουν τη χρήση φορέων κύησης, αντίθετα προτείνουν ιατρικές διαδικασίες για την αποκατάσταση της γονιμότητας και της ικανότητας τοκετού.

Όλες οι ρυθμίσεις παρένθετης μητρότητας είναι παράνομες στη Σερβία. Στις 21 Απριλίου 2017, η Σερβική Συνέλευση ξεκίνησε μια συζήτηση για τη νομοθεσία σχετικά με την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που απαγορεύει κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας.

Παρένθετη μητρότητα: Στίγμα στην Κορέα
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η παρένθετη μητρότητα ήταν διαθέσιμη και ως επί το πλείστον ανεξέλεγκτη στη Νότια Κορέα. Η πρακτική συχνά στιγματίζεται ηθικά στην ασιατική χώρα. Η παρένθετη μητρότητα έχει μειωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, καθώς ορισμένες περιπτώσεις της παρένθετης μητρότητας με αμοιβή, έγιναν παράνομες.

Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη στη Σουηδία, αλλά δεν υπάρχουν νόμοι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη και στην Ελβετία. Μάλιστα, υπάρχει νόμος που προβλέπει τιμωρίες για κλινικές και γιατρούς που εφαρμόζουν εξωσωματική γονιμοποίηση για παρένθετη μητρότητα. Η παρένθετη μητέρα δεν τιμωρείται από το νόμο και αναγνωρίζεται ως η νόμιμη μητέρα του παιδιού.

Η Ταϊλάνδη από τις 30 Ιουλίου 2015, έχει απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να ταξιδεύουν στη χώρα, να συνάπτουν συμφωνίες παρένθετης μητρότητας, βάσει του νόμου περί προστασίας των παιδιών που γεννιούνται από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια αντίθετου φύλου και κάτοικοι της Ταϊλάνδης επιτρέπεται να συνάψουν σύμβαση παρένθετης μητρότητας. Στο παρελθόν, η Ταϊλάνδη ήταν ένας δημοφιλής προορισμός για ζευγάρια που αναζητούσαν παρένθετες μητέρες.

Παρένθετη μητρότητα: Προορισμός η Ουκρανία
Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός διεθνής προορισμός παρένθετης μητρότητας, δεδομένων των πολύ φιλελεύθερων νόμων της χώρας, καθώς και του γεγονότος ότι οι τιμές είναι πιο προσιτές από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 2002, η παρένθετη μητρότητα σε συνδυασμό με τη δωρεά ωαρίων/σπερματοζωαρίων είναι απολύτως νόμιμες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το νόμο, ένας δότης ή μια παρένθετη μητέρα δεν έχουν γονικά δικαιώματα επί του παιδιού που γεννιέται.

Τον Μάρτιο του 2022 η Deutsche Welle ανέφερε ότι τα all inclusive πακέτα παρένθετης μητρότητας κοστίζουν από 30.000 έως 40.000 ευρώ. Τονίστηκε, δε, ότι οι Ουκρανές παρένθετες μητέρες κερδίζουν έως και 20.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Η εθελοντική παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, απαγορεύεται όταν αυτό γίνεται με αμοιβή.

Στις ΗΠΑ, το καθεστώς για παρένθετη μητρότητα εξαρτάται ανάλογα με τους νόμους της εκάστοτε πολιτείας.

Ορισμένες πολιτείες διευκολύνουν τις συμβάσεις (με χρήματα) παρένθετης μητρότητα, άλλες απλώς αρνούνται να τις αναγνωρίσουν και κάποιες τιμωρούν τις συναλλαγές με αμοιβή.

Οι πολιτείες που γενικά θεωρούνται φιλικές προς την παρένθετη μητρότητα περιλαμβάνουν την Καλιφόρνια, το Ιλινόι, το Άρκανσο, το Μέριλαντ, την Ουάσινγκτον, το Όρεγκον, και το Νιου Χάμσαϊρ.

Οι νόμοι για την εμπορική παρένθετη μητρότητα της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ και της Ουάσιγκτον τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2019.

Παρένθετη μητρότητα: Το πλαίσιο στο Βιετνάμ
Η παρένθετη μητρότητα για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» έχει επιτραπεί στο Βιετνάμ από το 2015 μετά την ψήφιση του τροποποιημένου Νόμου για την Οικογένεια και τον Γάμο με σχεδόν το 60% των ψήφων από την Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η παρένθετη μητρότητα θα επιτρέπεται μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια που δεν έχουν κοινό παιδί, αφού οι γιατροί επιβεβαιώσουν ότι η σύζυγος δεν μπορεί να γεννήσει ακόμη και με τεχνική υποστήριξη.

Η παρένθετη πρέπει να είναι συγγενής είτε του συζύγου είτε της συζύγου και να έχει ήδη γεννήσει με επιτυχία. Μια γυναίκα επιτρέπεται να είναι παρένθετη μητέρα μόνο μία φορά στη ζωή της και πρέπει να προσκομίσει την έγκριση του συζύγου της εάν είναι παντρεμένη.

Το έμβρυο πρέπει να δημιουργηθεί από το σπέρμα και το ωάριο των γονέων που προορίζονται. Η διαδικασία πρέπει να είναι εθελοντική και να ακολουθεί τους κανονισμούς εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πηγή: Reader.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα