Λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί, οι αγρότες που διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος μετά το χθεσινό συλλαλητήριο, ξαναβάζουν μπρος τα τρακτέρ τους.
Παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, δίνοντας ραντεβού στα μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κάποιοι, πιο σκληροπυρηνικοί, έριξαν στο τραπέζι την ιδέα να μείνουν τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όμως αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο σχεδιασμός και να αποχωρήσουν τμηματικά και συντεταγμένα, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έγινε η προσέλευσή τους στην Αθήνα.
Στα μπλόκα, οι Έλληνες αγρότες, θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων, ή θα υπάρξουν άλλες μορφές κινητοποίησης. Το μήνυμά τους εστάλη με την παρουσία περισσότερων από 8.000 αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων στο ειρηνικό συλλαλητήριο που έγινε χθες στο Σύνταγμα. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε νωρίτερα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει κάτι επιπλέον, χαρακτήρισε το χθεσινό συλλαλητήριο, μέσο πίεσης που θα χρησιμοποιήσει προς τις Βρυξέλλες.
Το συλλαλητήριο δεν είχε μόνο… τρακτέρ, αλλά είχε και παλμό, πανό και συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future», μιας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ως αντίδραση στη νέα ΚΑΠ.
Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.