Παρά το ελαττωματικό οδικό της δίκτυο, η Ελλάδα προσφέρει ακόμα και έτσι μία πλούσια γκάμα από οδηγικές διαδρομές για όλα τα γούστα, είτε σας αρέσουν οι ατελείωτες ευθείες είτε τα απόκρημνα και επικίνδυνα σικέιν.
Μία από τις πιο ακραίες διαδρομές της χώρας μας βρίσκεται στην Ήπειρο, καλά κρυμμένη μέσα στις οροσειρές των Τζουμέρκων, στα 1.904 μέτρα ύψος, επιφυλάσσοντας για τον κάθε επισκέπτη μία βόλτα με ασύγκριτη θέα, σε ένα μέρος που μοιάζει με την κορυφή του κόσμου.
Το πέρασμα του Μπάρου
Πρόκειται για την trendy πλέον διαδρομή του Μπάρου, που με αφετηρία την Καλαμπάκα, διασχίζει τα χωριά του Ασπροπόταμου και κορυφώνεται στον αυχένα του Μπάρου, σε ιλιγγιώδες υψόμετρο κοντά στα 2.000 μέτρα.
Ο Μπάρος είναι ένα από τα λιγοστά προσβάσιμα ορεινά «περάσματα» από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο και από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων στα χωριά των Τζουμέρκων. Αποτελεί ένα από τα τρία περάσματα της Πίνδου και βρίσκεται στη Νότια πλευρά της οροσειράς, ενώ συνδέει την Ανθούσα και το Χαλίκι (Θεσσαλία) με τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι (Ήπειρος).
Αποτελούσε κεντρικό πέρασμα για ντόπιους και βοσκούς μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν η περιοχή παραδόθηκε στις μάχες του εμφυλίου, και έλαβε το «τελειωτικό χτύπημα» μετά τη διάνοιξη πιο κεντρικών δρόμων που συνέδεαν τις γύρω περιοχές. Με τα χρόνια ο παλιός χωματόδρομος ξεχάστηκε και έμεινε ως συνηθισμένο ορεινό μονοπάτι.
Το σκηνικό όμως άρχισε να αλλάζει μετά από δεκαετίες όταν το σημείο άρχισε να προσελκύει φαν της «off road» οδήγησης που έκαναν τον Μπάρο καθιερωμένη τους βόλτα τα καλοκαίρια, όταν και οι συνθήκες το επέτρεπαν, θαυμάζοντας τα υπέροχα τοπία στα οποία οδηγεί.
Από το 2014 ο δρόμος έχει πλήρως ασφαλτοστρωθεί, κάνοντας τη διέλευση ακόμα και με συμβατικά ΙΧ τους καλοκαιρινούς μήνες ακίνδυνη.