Η διαφυγή από τη φυσική και τεχνητή ανοσία και οι επαναλοιμώξεις, αποτελούν χαρακτηριστικό των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια νοσήσεις και περίπου 21 εκατομμύρια εμβόλια θα έπρεπε να είχαμε πλήρη αποκλιμάκωση της πανδημίας, λένε. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι κολλάνε κορονοϊό ξανά και ξανά.
Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 3.406.553 λοιμώξεις Covid-19. Μεταξύ αυτών, υπολογίζονται και 130.499 επαναλοιμώξεις, δηλαδή σχεδόν το 3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων.
Ταυτόχρονα, έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, 7.913.882 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση (74%), 7.622.530 με δύο δόσεις (72%) και 6.014.202 εμβολιασμοί με αναμνηστική τρίτη δόση (53%).
Με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανοσίας από τα εμβόλια και από τη φυσική νόσηση, η πανδημία θα έπρεπε να βρισκόταν σε πλήρη αποκλιμάκωση, λένε οι επιστήμονες. Κι όμως, αυτό δεν συμβαίνει.
Σε σύνολο 5.120 κρουσμάτων που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβάνονται και 494 πιθανές επαναλοιμώξεις. Αριθμός που δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος.
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέει:
“Έχουμε κάνει ανοσία είναι αλήθεια. Αλλά έχει φανεί ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό διαφυγής από την ανοσία. Κι αυτό έχει φανεί σε πολλές μελέτες. Κι αυτό φαίνεται και στην Ελλάδα. Γιατί με αυτά τα ποσοστά της ανοσίας που έχουμε, θα έπρεπε να είχαμε αποκλιμακωθεί τελείως αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει πλήρης αποκλιμάκωση ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Γιατί υπάρχει διαφυγή ανοσίας”.
Ο «έξυπνος» ιός και οι παραλλαγές της Όμικρον
Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έφερε τους επιστήμονες μπροστά σε μία νέα διαπίστωση: ο κορονοϊός δεν δείχνει σημάδια εξαφάνισης. Συνεχίζει να δημιουργεί νέες παραλλαγές, και να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ικανότητα να διαφεύγει από την άμυνα του οργανισμού. Και να μολύνει ξανά και ξανά.
Πλέον -σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο- έχουν παγιοποιηθεί δύο με τρία κύματα κορονοϊού τον χρόνο σε κάθε χώρα. Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν τον φόβο ότι δεν αποκλείεται αυτό να είναι το μέλλον μας με τον κορονοϊό.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν οι New York Times (ΝΥΤ) πως όσοι έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ με την παραλλαγή Όμικρον, κολλάνε πολύ εύκολα όλες τις πιο πρόσφατες εκδοχές της, δηλαδή την ΒΑ.2 ή την ΒΑ.2.1.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νότια Αφρική, που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν τα ακόμη πιο νέα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ. 5.
Επαναλοιμώξεις: “Μπορούμε να μολυνθούμε έως 3 με 4 φορές τον χρόνο από κορονοϊό”
Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο από κορονοϊό, λένε ειδικοί επιστήμονες. Μάλιστα δεν αποκλείεται κάποιοι να εμφανίσουν ακόμη και long Covid, με εμμένοντα συμπτώματα που διαρκούν επί μήνες.
«Δεν αποκλείεται αυτό να είναι ένα μακροπρόθεσμο μοτίβο», λέει στους NY Times η Τζούλιετ Πούλιαμ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική και προσθέτει πως δεν αποκλείεται κάποιοι άνθρωποι να παθαίνουν συνεχείς επαναμολύνσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Τα ποσοστά των επαναμολύνσεων μάλιστα δεν είναι ακριβή, καθώς όταν τα άτομα ξαναμολύνονται μπορεί να είναι είναι ασυμπτωματικά και να μην τεθεί καν διάγνωση.
Επαναλοιμώξεις: Καταρρίφθηκαν οι εικασίες για ανοσία διάρκειας ενός χρόνου
Το πρώτο διάστημα της πανδημίας πολλοί επιστήμονες είχαν διατυπώσει τη θεωρία ότι όποιος μολύνεται ή εμβολιάζεται θα μπορεί να έχει ανοσία για μεγάλο διάστημα, το οποίο θα φτάνει τουλάχιστον το ένα έτος.
Η θεωρία αυτή ανατράπηκε, κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον και των απογόνων της, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγουν την ανοσία. Και αυτό είναι που αφήνει όλους όσους έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί, ευάλωτους σε μία νέα λοίμωξη.
«Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως αφού μολύνθηκαν θα είναι μόνιμα προστατευμένοι από την Covid-19, όπως συμβαίνει στην ιλαρά. Αλλά οι δύο ιοί που προκαλούν λοιμώξεις είναι πολύ διαφορετικοί. Η προστασία από τον κορονοϊό μειώνεται φυσικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Γουίλιαμ Σκάφνερ, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Μολυσματικών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι νέες μεταλλάξεις δεν έχουν αλλάξει τη θεμελιώδη χρησιμότητα των εμβολίων του κορονοϊού. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν κάνει τρεις ή ακόμη και δύο δόσεις, δεν αναμένεται να νοσήσουν βαριά, ή να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν επίσης, πως τα εμβόλια θα πρέπει να ενημερώνονται με τα καινούργια στελέχη του ιού πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συμβαίνει σήμερα.
Οι εταιρείες Pfizer και Moderna, προσπαθούν μεν από τον Μάρτιο να δημιουργήσουν ένα νέο εμβόλιο που να περιλαμβάνει τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Οκτώβριο.
Πηγή:iatropedia.gr