Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορονοϊός: 3 λόγοι για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 3 λόγοι για τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα

.

Οι θάνατοι στην Ελλάδα από κορονοϊό κατέχουν θλιβερά πρωτεία μεταξύ χωρών της ΕΕ που έχουν παρόμοιο πληθυσμό.

Με στοιχεία ως τις 19 Ιανουαρίου 2022, στην Ελλάδα είχαμε 1,74 εκατ. κρούσματα και 22.366 θανάτους. Δηλαδή πέθανε το 1,28% όσων προσβλήθηκαν από κορονοϊό.

Στο Βέλγιο, μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό, προσβλήθηκαν 2,64 εκατ. άνθρωποι και πέθαναν 28.759. Δηλαδή το 1,08% όσων προσβλήθηκαν.

Στην Πορτογαλία, με ίδιο πληθυσμό επίσης, είχαν 2,06 εκατ. κρούσματα κορονοϊού, με 19.447 θανάτους. Δηλαδή κάτω από 1%, στο 0,94%.

Και στην «αιρετική» Σουηδία, που φαίνεται να δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος για τη διαφορετική τακτική που υιοθέτησε ως προς την καραντίνα, προσβλήθηκαν 1,74 εκατ. πολίτες της και πέθαναν 15.631, δηλαδή 0,89%.

Αυτά λένε οι αριθμοί και δε λένε ψέματα.

Τρεις βασικές αιτίες που συμβαίνει αυτό, μπορεί να επισημάνει κανείς χωρίς να είναι ειδικός επιστήμονας:

α. H υστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη

Οι αριθμοί όσων εμβολιάστηκαν πλήρως, δηλαδή έκαναν τις 2 δόσεις, στις 4 χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, δείχνουν την ελληνική υστέρηση, αν και όχι δραματική.

Με στοιχεία της 20ης Ιανουαρίου 2002: Στην Ελλάδα, πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόλις το 67,3% του πληθυσμού, ενώ την ενισχυτική 3η δόση έκανε το 41,9%.

Στο Βέλγιο, έκαναν τις 2 δόσεις το 76,5% του πληθυσμού και την 3η δόση το 53,4%.

Στην Πορτογαλία, μια νότια χώρα, όπως εμείς, εμβολιάστηκε πλήρως το 89% (!) του πληθυσμού, ενώ την 3η ενισχυτική δόση έκανε το 38%.
Και στην «ιδιότυπη» Σουηδία, το 72,1% έκανε τις 2 δόσεις και μόλις το 28,4% την 3η.

β. Η παρατήρηση στην περίφημη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα ότι τα νοσοκομεία εκτός Αττικής, είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ίδιο αποτελεσματικά έναν ασθενή με κορονοϊό που θα διασωληνωθεί, όσο αυτά της Αθήνας.

γ. Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει την πρώτη θέση στην κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην Ευρώπη

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Κυριακή Κανελλακοπούλου είχε δηλώσει πριν κάποιους μήνες: «Είμαστε εξήμισι φορές χειρότεροι από την Αυστρία που δείχνει να είναι η χώρα που κάνει την πιο ορθή χρήση αντιβιοτικών».

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών δημιούργησε ανθεκτικά μικρόβια με μεγάλη αντοχή στις λοιμώξεις. Αυτό το συναντούν οι Ελληνες γιατροί στις εντατικές. Χάνουν πολύτιμο χρόνο αναζητώντας και δοκιμάζοντας, αντιβιοτικά που «πιάνουν» τους ασθενείς τους στις ΜΕΘ, και όταν βρεθεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σχήμα – αν βρεθεί – έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, και πολλές φορές και ανθρώπινες ζωές. Αυτή η ειδοποιός διαφορά, της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων στην Ελλάδα, πέρα από τις ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία, στους προϋπολογισμούς του κράτους (να μην ξεχνάμε ότι προ μνημονίων, είχαμε ετήσια φαρμακευτική δαπάνη σαν της Ισπανίας, που έχει 5πλάσιο πληθυσμό από εμάς) οδηγεί μοιραία στην αύξηση των θανάτων στην τωρινή δύσκολη συγκυρία.

Αν διαθέτουμε «γνώθι σαυτόν» ως άτομα, ως πολιτικό σύστημα και ως χώρα, θα βγάλουμε από αυτήν την πανδημική κρίση χρήσιμα συμπεράσματα. Αλλιώς θα είναι ακόμη μια καταστροφή που δε θα μας διδάξει τίποτε…

Πηγή: ethnos.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα