Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας γύρω από τις αποκαλύψεις που αφορούν στο γηροκομείο Αγία Σκέπη στα Χανιά. Οι καταγγελίες συνεχίζουν να φτάνουν βροχή την ώρα που οι δικηγόροι της δομής εμφανίστηκαν χθες στην εισαγγελία Χανίων ζητώντας εξέταση μαρτύρων και από τη δική τους πλευρά.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών στρέφονται πλέον σε 2 κατευθύνσεις. Καταρχάς τις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα στη δομή, όπου έχουν καταγραφεί μέσα σε 1 χρόνο τουλάχιστον 73 θάνατοι ηλικιωμένων.
Αλλά και ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεταβιβάσεις περιουσιών ή ακινήτων τροφίμων που αποβίωσαν, σε άτομα που σχετίζονται με το γηροκομείο.
Την ίδια ώρα, στην εισαγγελία Εφετών Χανίων εμφανίστηκαν χθες οι δικηγόροι του γηροκομείου ζητώντας από τους ανακριτές να καλούν τους μάρτυρες και της δικής τους πλευράς προς εξέταση. Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ πάντως, για ακόμη μια φορά, τόνισαν πως η δομή δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό θανάτων για το επίμαχο διάστημα.
«Δεν έχουμε ενημερωθεί, δεν γνωρίζουμε τι ερευνάται, πόσοι θάνατοι; Είναι 24 που είπε το Ληξιαρχείο Χανίων; Είναι κ άλλοι νομοί;», σημείωσε ο δικηγόρος της δομής, Νίκος Ρουσσόπουλος. Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν η πελάτισσα του να μην γνωρίζει πόσοι άνθρωποι πέθαναν στο γηροκομείο της, σημείωσε ότι «δεν έχουμε κανένα αρχείο, έχουν αφαιρεθεί όλα τα αρχεία. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Η δικηγόρος που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων – και που η ίδια έχασε τον πατέρα της που διέμενε στο γηροκομείο, με αναφορά της προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, βάζει στο στόχαστρο την Περιφέρεια στα Χανιά, καθώς καταγγέλεται ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με την άδεια που είχε η δομή, και το ότι σε πρόσφατο έλεγχο βρέθηκαν κλειδωμένες πόρτες που οδηγούσαν σε χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Αντ’ αυτού, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης δήλωνε προ ημερών πως δεν είχε βρεθεί τίποτα το μεμπτό.
Καταγγελίες για χορήγηση ψυχοφαρμάκων
Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με τον ψυχίατρο της δομής, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από συγγενείς ηλικιωμένων που έμειναν στο γηροκομείο, ότι τους έδιναν – χωρίς λόγο – ψυχοφάρμακα.
«Είδα από τον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα.. ακόμα και στεντόν της είχαν γράψει», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παρδαλάκης, συγγενής ηλικιωμένης.
Ο συνεργαζόμενος ψυχίατρος του γηροκομείου διέψευσε το γεγονός τονίζοντας ότι «ποτέ δεν πρότεινα και δεν χορήγησα φάρμακο, φαρμακευτική ουσία, σκεύασμα φαρμακευτικό της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών, τύπου στεντόν ή οτιδήποτε άλλο».
Οι δηλώσεις του ψυχιάτρου στον ΣΚΑΪ δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση, καθώς αφήνει υπόνοιες πως είναι πιθανό να έγραφαν άλλοι, εν αγνοία του, τέτοια φάρμακα στους ηλικιωμένους.
«Δεν ήμουν συντονιστής εγώ, του ιατρικού έργου εκεί. Ο συντονιστής ήταν ο γιατρός της μονάδας και η διευθύντρια. Και μάλιστα πέρυσι με τον Covid, είμαι κάποιας ηλικίας, είχε υπάρξει το lockdown, και πέρασε και μήνας να πάω. Πιθανότατα την ίδια περίοδο που συνέβησαν ό,τι συνέβησαν με τις κατηγορίες», πρόσθεσε ο ψυχίατρος.
Ο συγκεκριμένος γιατρός της μονάδας, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, είναι ο ίδιος που υπέγραφε, ανελλιπώς, ως αιτία θανάτου των ηλικιωμένων, την ανακοπή καρδιάς.
«Πείνα, βρώμα, κακουχίες»
Πρώην εργαζόμενη στη μονάδα φροντίδας των ηλικιωμένων στα Χάνια, καταγγέλλει ότι κόλλησε ψώρα από τους γέροντες που ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένοι χωρίς καμία φροντίδα υγιεινής.
«Χρησιμοποιούν μια βιτρίνα προς τα έξω προς τους συγγενείς, ότι όλα μέσα είναι καλά και λυπάμαι που το λέω αυτή την ασχήμια που έζησα εκεί, που είδα με έχει στιγματίσει. Στο τέλος την έχω πληρώσει με την υγεία μου. Και δερματικά προβλήματα να κολλήσω. Μεγάλη ιστορία είναι αυτό… η ψώρα που κόλλησα» σημειώνει η 50χρονη μιλώντας στο Mega.
Η 50χρονη δούλευε στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων το 2020 και αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Live News, ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου όλοι ήταν ενήμεροι και μάλιστα περίμεναν τους ελεγκτές έχοντας αρωματίσει τους διαδρόμους.
«Όταν ήρθε το υγειονομικό για έλεγχο. Εμένα μου έκανε εντύπωση, πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν ήδη ενημερωμένοι; και την ώρα που θα έρθουνε… και βάζανε τότε στους διαδρόμους, ψεκάζανε άρωμα χώρου. Και τότε λέγανε να τους περιποιηθούμε πιο καλά γιατί θα μπουν μέσα στην αίθουσα που είναι τα γεροντάκια και τους σηκώσουν τα ρούχα να τους ελέγξουνε. Κάτι που δεν έγινε. Και έλεγχος για ψώρα δεν έγινε» τόνισε.
«Αυτό είναι κέντρο αδυνατίσματος»
Στις καταγγελίες για ασιτεία και ελλιπή διατροφή, έρχεται να προστεθεί και η μαρτυρία της 50χρονης πρώην εργαζόμενης, που έβλεπε τους ηλικιωμένους να εκλιπαρούν για λίγο φαγητό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ειρωνικά το γηροκομείο με κέντρο αδυνατίσματος.
«Εκεί είναι κέντρο αδυνατίσματος. Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να βλέπεις τώρα μια ασθενή που ήταν με εγκεφαλικό, είχε πρόβλημα στο χέρι που ήθελε μόνη της να τρώει η καημένη και να ψάχνει το λάδι, τη ντομάτα, τρία – τέσσερα κομματάκια ψιλοκομμένα, να ψάχνει το λάδι, να βουτάει το ψωμί και να μην υπάρχει. Ξέρεις πόσο άσχημα αισθάνεσαι» σημείωσε.
«Εδώ πέρα πεινάμε» είχε πει τρόφιμος του γηροκομείου στον κύριο Στέλιο, που όταν επισκέφτηκε πριν από ένα χρόνο τον φίλο τον Γιώργο, τον βρήκε αδυνατισμένο και σε άσχημη φυσική κατάσταση» λέει ο κ. Στέλιος.
Τελικά ο 80χρονος κατέληξε μετά από ένα χρόνο μαζί με μια άλλη συγχωριανή του την Άννα. Η κύρια Ελένη θυμάται ακόμα πόσο αδυνατισμένοι ήταν και οι δύο στις κηδείες τους με όλο το χωριό να είναι έκπληκτο με την καχεκτική και ταλαιπωρημένη εικόνα τους.
Η 59χρονη εργαζόμενη μάλιστα αναφέρει ότι για λόγους οικονομίας δεν τους τάιζαν κρέας, ενώ οι πρακτικές φροντίδας που χρησιμοποιούσαν ήταν τραυματικές για τους ηλικιωμένους.
«Έξι μήνες δεν είδα κρέας. Δεν είναι τυχαίο ο κόσμος που αδυνάτιζε και παραμορφωνόταν. Να βλέπω εγώ φροντίδα, να βάλουνε σακούλα για κολοστομία στον πρωκτό. Βγάλτε συμπεράσματα» υπογράμμισε η πρώην εργαζόμενη.
Μάλιστα οι εξετάσεις ηλικιωμένης που έκατσε στο γηροκομείο 3 μήνες και την πήρε ο γιός της θορυβημένος από την αδυνατισμένη της εικόνα και την κινητική παράλυση είναι ενδεικτικές για τις συνθήκες διαβίωσης της.
Νέα καταγγελία
Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να παραδοθεί στον εισαγγελέα, καθώς εκκρεμούν πολλές μαρτυρίες, καταθέσεις και καταγγελίες.
Σημειώνεται ότι η πρώτη καταγγελία για το γηροκομείο έγινε το 2010 από μια γυναίκα. Η γυναίκα αυτή ζει πλέον εκτός Κρήτης. Η γυναίκα καταγγέλει κακομεταχείριση του συζύγου της.
Εντός του 2020, 20 ηλικιωμένοι έφυγαν από το γηροκομείο. Είτε πήγαν σε άλλη δομή είτε σε σπίτια συγγενών τους.