Σε προβληματική κατάσταση φέρεται να βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους μεσίτες της πόλης, καθώς η αποχή των συμβολαιογράφων αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις διαδικασίες.
Οι μεσίτες, τονίζουν πως με την αποχή των συμβολαιογράφων μπλοκάρει «όλο το σύστημα της κτηματαγοράς. Η διαδικασία της πράξης της αγοραπωλησίας μένει μετέωρη με αποτέλεσμα ούτε οι μεσίτες να αμείβονται, ούτε οι συμβολαιογράφοι, ούτε το κράτος να λαμβάνει χρήματα από τους φόρους». Σημειώνουν, δε, πως ευελπιστούν, το ζήτημα που έχει ανακύψει από την απαίτηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα νέα συμβόλαια να κατατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο κτηματολόγιο, να λυθεί σύντομα καθώς, όπως λένε, προς το τέλος του έτους συγκεντρώνονται πολλά συμβόλαια που θα πρέπει να υπογραφούν πριν από τις γιορτές.
«Υπάρχουν, ούτως ή άλλως, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας, τώρα έρχεται να προστεθεί και η αποχή διαρκείας στην οποία έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν οι συμβολαιογράφοι» τονίζει o Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης, συνιδρυτής της Georgakos and Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποκλείεται να ακυρωθούν αγοραπωλησίες αν η αποχή των συμβολαιογράφων διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. «Ζούμε σε μία περίοδο ρευστή, δεν αποκλείεται λοιπόν κάποιοι αγοραστές να κάνουν πίσω αν δουν πως αντιμετωπίζουν και νέες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση απόκτησης του ακινήτου που τους ενδιαφέρει» σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.
«Δεν είχαμε άλλον τρόπο να ακουστούμε»
Το φρενάρισμα της αγοράς ακινήτων, ως απόρροια της εξαγγελθείσας αποχής διαρκείας, παραδέχεται και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τζίμας λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε, λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί ωστόσο δεν είχαμε κάποιον άλλο τρόπο για να ακουστούμε. Έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη την αντίθεσης μας για το ψηφιακό συμβόλαιο στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Σημειώνεται πως οι συμβολαιογράφοι αναγνωρίζουν ως έγκυρο μόνο το συμβόλαιο σε χαρτί, που υπογράφεται διά ζώσης από τα συμβαλλόμενα μέρη. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των καταχωρίσεων στα κτηματολογικά γραφεία δεν οφείλεται στην εγχάρακτη ή ηλεκτρονική διαχείριση της συναλλαγής, αλλά στην ίδια τη δυσλειτουργία του κτηματολογίου, καθώς και στη δαιδαλώδη νομοθεσία που διέπει τη συναλλαγή», αναφέρουν συμβολαιογράφοι.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ συμβολαιογράφων και υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ανοιχτοί, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις πριν από την έναρξη της αποχής με στόχο να δοθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει.
Αλ. Σα.