Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔήμος Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση για την ανάδειξη σχολικών αυλών ως προνομιακών δημόσιων χώρων...

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση για την ανάδειξη σχολικών αυλών ως προνομιακών δημόσιων χώρων για την προώθηση της ισότητας, της συμπερίληψης και της κλιματικής ουδετερότητας

Εκδήλωση παρουσίασης δράσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη των σχολικών αυλών ως προνομιακών δημόσιων χώρων για την προώθηση της ισότητας, της συμπερίληψης και της κλιματικής ουδετερότητας συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Μαμαγαία.

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποί έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου από τις 18:00 έως τις 20:30 στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου Genderyard, αναδεικνύοντας την σημασία των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων με θέμα το φύλο στις σχολικές κοινότητες και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκινάμε την υποδοχή των παρευρισκομένων και το καλωσόρισμα από τους διοργανωτές στις 18:00. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι χαιρετισμοί και η παρουσίαση του έργου Genderyard, με διαδραστικές παρουσιάσεις από παιδαγωγούς και μαθητές/τριες. Ακολουθούν, σύντομες παρουσιάσεις του έργου FoodTrails του Δήμου και της μελέτης Food4Schools της Μαμαγαία. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με μια ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών, έως την αποχώρηση του κοινού στις 20:30. Έμφυλες αναπαραστάσεις και δημιουργικές ερμηνείες μέσα από τα έργα μαθητών

Στην εκδήλωση φιλοξενούνται μία έκθεση φωτογραφιών και χειροτεχνίες από τους μαθητές που συμμετείχαν. Τα έργα τους, αποτέλεσμα κριτικής διεργασίας σε έμφυλα ζητήματα για τον σχολικό και δημόσιο χώρο, αντανακλούν με δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο την κατανόηση τους σε θέματα ισότητας και βιωσιμότητας κατά την υλοποίηση του Genderyard. Οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα διαδραστικά έργα των παιδιών εξερευνώντας προοπτικές ενός ισότιμου και βιώσιμου μέλλοντος για τις σχολικές αυλές και κοινότητες. Επισημένεται ότι το έργο Genderyard υλοποιήθηκε το διάστημα Μάρτιος-Οκτώβριος 2024 σε συνεργασία με μαθητές και μαθήτριες από τα 41ο, 53ο και 31ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης. Αξιοποιώντας περιβαλλοντικές πρακτικές και μέσα από τη δημιουργία λαχανόκηπων οι μαθητές εξοικειώθηκαν με έμφυλα ζητήματα, πρότειναν λύσεις για την εξομάλυνση έμφυλων στερεοτύπων/ρόλων στη σχολική κοινότητα και προώθησαν ένα συνεργατικό μοντέλο μάθησης για όλη τη σχολική κοινότητα.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης και παράλληλα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και η σημασία του έργου Food Trails που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς και το εγκεκριμένο έργο Commit2green που θα ξεκινήσει σύντομα. Δύο έργα του δήμου Θεσσαλονίκης που εστιάζουν στην ενεργοποίηση των σχολικών κοινοτήτων και στην αξιοποίηση των σχολικών αυλών και δωμάτων, για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Τέλος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ερευνητική μελέτη που υλοποιήθηκε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία για την τροφοδοσία των δημόσιων σχολείων και ο εκπαιδευτικός οδηγός Food4Schools, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Accting. Η μελέτη αυτή στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων και συμπεριληπτικών διατροφικών συνηθειών στα σχολεία. Η συζήτηση που ακολουθεί δίνει την ευκαιρία σε εκπροσώπους εκπαιδευτικών φορέων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν εμπειρίες για όλα τα παραπάνω.

Το έργο Genderyard στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από δημιουργικές και βιωματικές δράσεις. Η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα FoodTrails και άλλους τοπικούς φορείς επιβεβαιώνει τη σημασία της πολυεπίπεδης συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: τη διαμόρφωση ενός ισότιμου και βιώσιμου μέλλοντος για τη νέα γενιά και την κοινωνία στο σύνολό της. Η εκδήλωση αποτελεί την τελευταία δράση του έργου “Genderyard” το οποίο υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ισότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης Γυναικών, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Social Dynamo, το NGO Hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα