Σχεδόν κάθε συμπεριφορά και κίνηση του σκύλου μας εξηγείται.
Σχεδόν τίποτα δεν κάνει τυχαία ο τετράποδος φίλος μας, γι’ αυτό και οι ερευνητές τόσα χρόνια μας έχουν βοηθήσει να καταλαβαίνουμε και να ερμηνεύουμε τα σημάδια, και με αυτόν τον τρόπο να κατανοούμε καλύτερα τα συναισθήματά του.
Κάτι που κάνουν συχνά όλοι οι σκύλοι είναι να τραβούν πίσω τα αυτιά τους ή ενίοτε και το ένα τους αυτί, σα να προσπαθούν κάτι να ακούσουν καλύτερα. Τι σημαίνει, όμως, πραγματικά αυτή η κίνηση;
Πριν προχωρήσουμε στην εξήγησή της, θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να καταλάβουμε πραγματικά τι θέλει να μας πει ο σκύλος μας, η παρατήρηση της συνολικής στάσης του σώματός του είναι απαραίτητη. Κάτι άλλο θέλει να μας πει όταν έχει την ουρά του σηκωμένη και την κουνάει, και κάτι άλλο θέλει να μας πει όταν έχει κατεβασμένη την ουρά του ανάμεσα στα πίσω του πόδια.
Ας δούμε τώρα και τους λόγους που ο σκύλος μας ή γενικά ένας σκύλος κάνει πίσω τα αυτάκια του.
Ικανοποίηση
Ίσως να έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να κάνει πίσω τα αυτιά του όταν τον χαϊδεύετε. Πιθανότατα να έχει και μισόκλειστα μάτια και γενικά χαλαρή στάση του σώματος. Αυτό, λοιπόν, είναι η απόλυτη ικανοποίηση και ο σκύλος σας σίγουρα εύχεται τίποτα να μην του χαλάσει αυτή την ηρεμία.
Φόβος ή ανησυχία
Από τους πιο συνηθισμένους λόγους που ένας σκύλος κάνει τα αυτιά του πίσω είναι ο φόβος ή ανησυχία. Όταν αισθάνεται, λοιπόν, ότι κινδυνεύει, άγχος ή ότι κάτι πρόκειται να συμβεί μπορεί να τον δούμε να κάνει αυτή την κίνηση. Μαζί με τα αυτιά του ο σκύλος αλλάζει και τη συνολική στάση του σώματός του. Αποφεύγει την οπτική επαφή ή γυρίζει εντελώς το κεφάλι του για να μην μας κοιτάζει, τοποθετεί την ουρά του ανάμεσα στα πίσω του πόδια, το στόμα του είναι κλειστό, μπορεί να χασμουριέται, να γλείφει τα χείλη του και να σκύβει το κεφάλι του.
Προειδοποίηση
Πολλές είναι οι φορές που ένας σκύλος θα τραβήξει πίσω τα αυτιά του για να προειδοποιήσει κάποιον άνθρωπο ή ένα άλλο ζώο ότι πρόκειται να δαγκώσει – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το κάνει. Πιθανότατα να έχει στρεσαριστεί ή να έχει εκνευριστεί και προσπαθεί να βάλει τα όριά του. Η προειδοποίηση θα συνοδεύεται και από άλλα σημάδια όπως είναι το γρύλισμα, το δείξιμο των δοντιών, το σήκωμα της ράχης και η άκαμπτη στάση του σώματος. Καλό είναι αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό, να αφήσουμε τον σκύλο να ηρεμήσει και να μην τον αγχώσουμε παραπάνω. Αν ο δικός μας σκύλος εμφανίσει τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τον πίεσε και τον εκνεύρισε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον μαλώσουμε γιατί θα καταφέρουμε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ασθένεια ή τραυματισμός
Ορισμένες φορές ένας σκύλος που έχει κάνει πίσω τα αυτιά του μπορεί να πονάει και με το να τα φέρει στην κανονική τους θέση μπορεί να θεωρεί ότι θα πονέσει ακόμα περισσότερο. Τα αυτιά των σκύλων είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί ξύνοντάς τα λίγο παραπάνω να τα τραυμάτισαν άθελά τους. Ή μπορεί να υποφέρουν από κάποια μόλυνση. Αν δείτε ότι κάθε φορά που πάτε να χαϊδέψετε τον σκύλο σας στα αυτάκια του, κάνει πίσω το κεφάλι του ή κλαψουρίζει, καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού για να τον εξετάσει ο/η κτηνίατρός του.
Ακοή
Ο τελευταίος λόγος είναι και ο πιο απλός. Ένας σκύλος τραβάει πίσω τα αυτιά του για να ακούσει καλύτερα. Οι σκύλοι έχουν εξαιρετική ακοή και με το να κινούν τα αυτιά τους προς τα πίσω μπορούν να ακούσουν ακόμα καλύτερα τι συμβαίνει πίσω τους. Φυσικά μπορεί να ισχύει ένας από τους παραπάνω λόγους αλλά όλα έχουν να κάνουν με τη συνολική στάση του σώματός του. Με την σωστή παρατήρηση θα είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε τα σημάδια και να κατανοήσουμε τι θέλει να μας πει ο καλύτερός μας φίλος.
Πηγή: topetmou.gr