Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑφρικανική σκόνη: Τι προβλήματα υγείας προκαλεί;

Αφρικανική σκόνη: Τι προβλήματα υγείας προκαλεί;

- Advertisement -

Σημαντική μεταφορά από αφρικάνικη σκόνη αναμένεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη χώρα μας, η κορύφωση της οποίας, θα κοροφωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1η Απριλίου, αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης δεν είναι καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, άσθμα και αλλεργίες.

Η χώρα μας εκτίθεται περιοδικά στη σκόνη της Σαχάρας, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Μελέτες για το άσθμα έδειξαν ότι κατά τις ημέρες που υπήρχε εισβολή από αφρικανική σκόνη οι σωματιδιακοί ρύποι PM10 και PM2.5 που περιέχονταν σ’ αυτή, ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.

Αφρικανική σκόνη: Τι προβλήματα υγείας προκαλεί; Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες
Η σκόνη από την Αφρική, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων σε άτομα που πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά επιδεινώνονται τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για τους πνεύμονες. Οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή, είναι πιο ευάλωτοι.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες με αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμοια οι επισκέψεις στους γιατρούς. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην Κρήτη λόγω της εγγύτητάς της με την Αφρική.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο μέσος άνθρωπος είναι: Δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.

Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων σε σχετική ανακοίνωση, συμβουλεύει τους ασθενείς να αποφεύγουν κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές όσοι:

πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ
οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα
οι ηλικιωμένοι,
Να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα) και να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό.

Το υπουργείο Υγείας, επικαιροποιώντας τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας συστήνει σε «ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Συγκεκριμένα:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Επίσης, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα