Σε λίγες μέρες θα προχωρήσουμε στην αλλαγή της ώρας όταν και θα γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024, οι δείκτες των ρολογιών γυρνούν μία ώρα μπροστά και στις 03:00 θα πρέπει να δείχνουν 04:00.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής της αλλαγής της ώρας το 2019, με την πλειοψηφία των πολιτών να συμφωνεί ότι η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστέρησαν την υλοποίηση της απόφασης. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη σαφής χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην ΕΕ, αναμένεται ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο μέλλον.
Γιατί αλλάζει η ώρα
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Πότε καθιερώθηκε η θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.