Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑκμή: Πώς να την αντιμετωπίσεις διατροφικά

Ακμή: Πώς να την αντιμετωπίσεις διατροφικά

.

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις βγάλει εκείνο το ενοχλητικό σπυράκι.

Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό δεν είναι απλά ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά μια συνεχής παθολογική κατάσταση; Τότε, πρόκειται για ακμή, δηλαδή για την όγδοη πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως.

Το 85% των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 έχει εμφανίσει τουλάχιστον μία φορά ακμή στη ζωή του. Παρόλο που η εφηβεία είναι η κυριότερη περίοδος εμφάνισής της, η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε ηλικία και να συνεχιστεί μέχρι τα 30 και τα 40.

Επομένως, αν είσαι και εσύ, ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που την αντιμετωπίζουν, δε χρειάζεται να απογοητεύεσαι, γιατί χάρη σε δεκαετίες ερευνών όλοι μπορούν να πετύχουν ένα καθαρότερο δέρμα!

Αν θες να μάθεις πώς, συνέχισε την ανάγνωση!

Τι είναι ακμή;

Για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τον αντίπαλο, πρώτα πρέπει να μελετήσεις το παιχνίδι του! Ο δικός μας “αντίπαλος” είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που δημιουργείται όταν φράζονται οι πόροι του δέρματος από έλαια, βακτήρια, νεκρά κύτταρα ή βρωμιά, οδηγώντας στα γνωστά σε όλους μας σπυράκια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της;

Η ακμή μπορεί να εντοπιστεί σε ολόκληρο το σώμα, συνηθέστερα, όμως, εμφανίζεται στο πρόσωπο, τους ώμους, την πλάτη, το λαιμό, το στήθος και τα μπράτσα, με τις παρακάτω μορφές:

1. Λευκά στίγματα

Αποτελούν τους κλειστούς φαγέσωρες (κηλίδες στρογγυλές και μικρές, που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος). Μέσα από έναν κλειστό φαγέσωρα, μπορεί να εκβάλλει μια τρίχα ή μπορεί να είναι εγκλωβισμένη εντός αυτού.

2. Μαύρα στίγματα

Αποτελούν τους κλειστούς φαγέσωρες. Είναι λευκά στίγματα που βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος και σκουραίνει το χρώμα τους

3. Βλατίδες

Μικρά, κόκκινα εξογκώματα

4. Φλύκταινες

Μικρά, κόκκινα σπυράκια με πύον

5. Οζίδια

Επώδυνα εξογκώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος

6. Κύστες

Μεγάλα εξογκώματα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και περιέχουν πύον. Θεωρούνται ο πιο σοβαρός τύπος, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών ουλών.

7. Κοκκινίλες και ουλές

Ποιοι είναι οι Tύποι Aκμής;

  • Μη φλεγμονώδης: Παρατηρούνται μόνο φαγέσωρες, δηλαδή λευκά και μαύρα στίγματα. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, η λεγόμενη “κοινή ακμή”.
  • Φλεγμονώδης:  Παρατηρούνται βλατίδες και φλύκταινες. Χαρακτηρίζεται από πρήξιμο και φλεγμονή, με βλάβες όπως τα οζίδια και οι κύστες, που μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα για εβδομάδες.
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα