Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑγγελίες ακινήτων ενεργειακή κλάση: Τι αλλάζει από σήμερα Παρασκευή 1/1 – ”Τσουχτερά”...

Αγγελίες ακινήτων ενεργειακή κλάση: Τι αλλάζει από σήμερα Παρασκευή 1/1 – ”Τσουχτερά” πρόστιμα

Την ”σφραγίδα” της ενεργειακής κλάσης θα υποχρεούνται να φέρουν οι αγγελίες ακινήτων από την Παρασκευή 1/1, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΝ στις 19 Νοεμβρίου με τίτλο «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων». Μάλιστα, αυτή δεν επιβάλλει την αναγραφή της ενεργειακής κλάσης μόνο στις νέες αγγελίες που θα καταχωρηθούν, αλλά και στις ήδη υπάρχουσες. Αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να τροποποιούνται αναλόγως ή και να ”αποσύρονται” αν δεν συμμορφώνονται με τις νέες ρυθμίσεις.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2021 κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση, απαιτείται να έχει ήδη ΠΕΑ ώστε να δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία), όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως και σε κάθε ανάρτηση – αναφορά στα μεσιτικά γραφεία δηλώνεται με ευκρίνεια η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου ώστε η ενεργειακή κατάταξη της ιδιοκτησίας να αποτελεί βασικό συγκριτικό στοιχείο για την διαμόρφωση της επιλογής του ενδιαφερόμενου αγοραστή / ενοικιαστή. Συνεπώς κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα για να μπει στη διαδικασία της διάθεσης πρέπει να έχει εκ των προτέρων έγκυρο ΠΕΑ», υπογραμμίζει σχετικά ο Κώστας Λάσκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα όσα αναγράφει η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ, «τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας υπό την προϋπόθεση ότι πριν την οποιαδήποτε διαφήμιση και καταχώριση (τύπο, διαδίκτυο, ακόμη και σε αναρτήσεις και καταλόγους στην έδρα τους) θα έχουν τα στοιχεία έγκυρου ΠΕΑ. Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας. Η εφαρμογή των ανωτέρω, είναι υποχρεωτική μόνο για κτίρια ή κτιριακές μονάδες που έχουν υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ».

Στο άρθρο 10 διευκρινίζεται και η επιβολή ”τσουχτερών” προστίμων, τονίζοντας πως «σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ (ενώ οφείλεται), αμέλειας προσυμβατικής ενημέρωσης του αντισυμβαλλόμενου, διαφήμισης – μεσιτείας χωρίς αναφορά της ενεργειακής κατάταξης της κτιριακής μονάδας/ κτιρίου, μη καταχώρισης των στοιχείων του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4122/2013, πρόστιμο σε βάρος του κατά νόμο υπόχρεου από διακόσια (200) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».

Είναι σαφές πως, η νέα τροπολογία αναμένεται να ”βάλει σε σειρά” την αγοροπωλησία και την ενοικίαση κατοικιών, απαιτώντας ωστόσο ένα διάστημα προσαρμογής, αλλά και διόρθωσης όλων των υφιστάμενων αγγελιών από τους ιδιοκτήτες ή τους κτηματομεσίτες.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα