Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥπογραφή σύμβασης 19,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φράγματος Αγιόκαμπου του...

Υπογραφή σύμβασης 19,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φράγματος Αγιόκαμπου του Νομού Λάρισας

- Advertisement -

Υπεγράφη, σήμερα, η σύμβαση του έργου «Κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση «Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος» Νομού Λάρισας», προϋπολογισμού 19,1 εκατ. ευρώ, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης στον Δήμο Αγιάς ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, οι βουλευτές του Ν. Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Καπετάνος και του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ανδριάνα Κομήτσα και ο Δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή φράγματος επί του ρέματος Πουρί στην περιοχή Αγιόκαμπου στο Νομό Λάρισας, το οποίο περιλαμβάνει:

· Χωμάτινο φράγμα με κεντρικό αδιαπέραστο πυρήνα ύψους 37,5 μ.

· Ταμιευτήρα με ωφέλιμη χωρητικότητα 4,4 εκατ. κυβικά μέτρα.

· Υπερχειλιστή και σήραγγα εκτροπής.

· Αγωγούς υδροληψίας – εκκένωσης.

· Αγροτική και δασική παραλίμνια οδοποιία.

· Δρόμο παράκαμψης επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιόκαμπου.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε τη σημασία της κατασκευής του φράγματος τονίζοντας ότι: «Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλού σκοπού, το οποίο θα καλύψει τόσο την άρδευση στην πεδιάδα Αγιάς – Ανάβρας έκτασης 13.650 στρεμμάτων, στις παρόχθιες περιοχές του ρέματος Πουρί, στις παραλιακές περιοχές του Αγιόκαμπου, όσο και τις υδρευτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».

Επιπρόσθετα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Δήμο Αγιάς από τις προηγούμενες κακοκαιρίες: «Χτυπηθήκατε πολύ και πολύ πρόσφατα. Και η Πολιτεία προσπάθησε να κάνει το βέλτιστο, έτσι ώστε να απαλύνει τον πόνο και σε ό,τι μας αφορά να δημιουργήσει υποδομές ακόμα πιο ανθεκτικές για μελλοντικά φαινόμενα.

Εμείς, εδώ, με σκληρή και μεθοδική δουλειά έχουμε προσδιορίσει από κοινού μαζί σας, εννιά παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Δήμο προϋπολογισμού περίπου 16,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά θα τα υλοποιήσουμε στην επόμενη διετία».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν από τις εκλογές του 2019 και παρέμενε έκτοτε στα χαρτιά.

Ανταποκριθήκαμε στην πράξη, και όχι με έωλες υποσχέσεις, σε ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που ήταν η κατασκευή του φράγματος για τη δημιουργία ταμιευτήρα νερού στην περιοχή του Αγιοκάμπου, το οποίο θα αλλάξει τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, προσφέροντας νέα προοπτική στους καλλιεργητές.

Το έργο, θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην κατεύθυνση της υγιούς και αειφόρου ανάπτυξης.

Παράλληλα, θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, στην αντιπλημμυρική προστασία και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος με τη δημιουργία ενός νέου, λιμναίου στοιχείου και την ανάπτυξη αντίστοιχα, ενός νέου οικοσυστήματος.

Βεβαίως, όπως και σε άλλους Δήμους της Θεσσαλίας, έτσι και στον Δήμο Αγιάς, προέχουν τα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, για τα οποία θα ανοίξουν εργοτάξια μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες και για τον σχεδιασμό των οποίων είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Γκουντάρα και τους συνεργάτες του».

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες.

ERT

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα