Επισκεπτόμενος κανείς διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, παρατηρεί σίγουρα έντονες διαφορές και αντιθέσεις όχι μόνο ως προς το ύφος αρχιτεκτονικής των κτιρίων (κάτι που άλλωστε αποτελεί και πολιτιστικό στοιχείο), όσο προς τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη ρυμοτομία.
Σε όλες ωστόσο μπορεί να παρατηρηθεί ένα κοινό σημείο, απλώς με διαφοροποιούμενη ένταση, αυτό της ταχείας αστικοποίησης. Όλο και πιο εμφανώς, τα αστικά κέντρα ασφυκτιούν και υπογραμμίζουν την ανάγκη να υιοθετηθούν κατασκευαστικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν στην πόλη να αναπνέει, να διατηρεί τα χαρακτηριστικά στοιχεία της, και να έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού η βιωσιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του καιρού μας.
Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες καλούνται σε συνεργασία προκειμένου να οραματιστούν το αστικό τοπίου του άμεσου μέλλοντος, καθώς και να δημιουργήσουν το πλαίσιο προδιαγραφών που θα συντελέσουν στην εκπλήρωσή του.
- Προσβασιμότητα και Συνδεσιμότητα
Σύμφωνα με τις βλέψεις των μηχανικών για τις πόλεις του μέλλοντος, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και έμφαση στην ποιότητα του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και στις ανέσεις όσων δε χρησιμοποιούν ιδιωτικό μεταφορικό όχημα, και αντίστοιχα να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα ενθαρρύνουν τις εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης. Ζώνες για πεζούς και ποδηλατοδρόμοι αποτελεσματικά σχεδιασμένοι, όπως και τα δίκτυα των δημοσίων συγκοινωνιών, αποσυμφορίζουν το δίκτυο μειώνοντας τη ρύπανση, μειώνουν τους χρόνους μετακίνησης, και ενισχύουν το αίσθημα της κοινότητας.
- Προσαρμογή κτιρίων
Ο επικρατέστερος παράγοντας του αποπνικτικού αστικού τοπίου είναι αν μη τι άλλο η κατανομή των κτιρίων στο χώρο, και οι αναχρονιστικές πλέον μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους, αγνοώντας σχεδόν πλήρως την επιρροή τους στο περιβάλλον σαν “ζωντανό οργανισμό”. Έτσι γίνεται σαφές ότι η αλλαγή δεν μπορεί να επέλθει στην αναγκαία κλίμακα αν δε μεταβληθεί ριζικά η νοοτροπία πίσω από την ταυτότητα ενός κτιρίου. Πράσινα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί με συστήματα παθητικής θέρμανσης και ψύξης, αλλά και κατασκευές στολισμένες καθ’ύψος με πλούσια βλάστηση που λειτουργούν ως πράσινοι πνεύμονες, βρίσκονται στο επίκεντρο.
Δεν αφορά μόνο τα κτίρια για ιδιωτική ή εμπορική χρήση η προσαρμογή στα νέα κατασκευαστικά δεδομένα, αλλά και τα βιομηχανικά, αφού λόγω του όγκου που απαιτείται για την κάλυψη των λειτουργιών τους έχουν υψηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπλέον πληροφορίες για τις βιομηχανικές μεταλλικές κατασκευές από την Βουτσαδάκης ΑΒΕΤΕ ή άλλες εταιρείες που αναλαμβάνουν αντίστοιχες μελέτες, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε σε μεγαλύτερο εύρος πώς η εκτενέστερη χρήση του χάλυβα μπορεί να ταχθεί υπέρμαχος της αναγέννησης των πόλεων.
- Διαχείριση Αποβλήτων
Τέλος, ως βιώσιμη πόλη θα μπορεί να χαρακτηριστεί εκείνη που έχει υιοθετήσει σε καθολικό πλαίσιο, τη βέλτιστη διαχείριση κάθε είδους ρύπων και λυμάτων. Οι πυλώνες τίθενται με τη συνεπή και σωστή ανακύκλωση και την εκπαίδευση των πολιτών στην κομποστοποίηση, ενώ σε βάθος χρόνου θα πρέπει να συζητηθεί η ανάπτυξη και η διάδοση τεχνολογιών που να μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα σε ενέργεια, όπως η αναερόβια χώνευση.