Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο Ε.Κ.Θ. τίμησε το Μάη του ‘36

Το Ε.Κ.Θ. τίμησε το Μάη του ‘36

Τα γεγονότα και τους αγωνιστές του Μάη του ’36 τίμησε σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 88 χρόνια μετά, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία της Δύναμής του και οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων της πόλης με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη και ενός λεπτού σιγή.

88 χρόνια μετά, το Ε.Κ.Θ., οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη και τους αγώνες των νεκρών εργατών, εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές ημέρες του Μαΐου του 1936 και συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη.

Το «ελληνικό Σικάγο» γράφτηκε με αίμα στις σελίδες της Ιστορίας του Εργατικού Κινήματος της χώρας. 88 χρόνια μετά τιμούμε τους αγώνες του Μάη ’36!

Τα αιτήματα του τότε, εξακολουθούν και παραμένουν αιτήματα του σήμερα! Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών τα τελευταία χρόνια.

Η 9η Μαΐου ήταν η εξέλιξη των μεγάλων γεγονότων του ’36, το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων των καπνεργατών και στην συνέχεια και άλλων επαγγελματικών κλάδων της πόλης. Τραγικός απολογισμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων 12 νεκροί και περίπου 300 τραυματίες.

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας! Δεν ξεχνάμε τους αγώνες του Εργατικού Κινήματος!

«Η σημερινή επέτειος μας θυμίζει την ιστορικότερη ημέρα του Εργατικού Κινήματος και των αγώνων του. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τιμά τον αιματοβαμμένο Μάη του 1936, οφείλει να τιμά την ιστορία του Εργατικού Κινήματος. Τότε το Κίνημα κατάφερε αυξήσεις στους εργαζόμενους και μπήκε η βάση για την συζήτηση του οκταώρου. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας με οδηγό το σύνθημα της εποχής: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες κοινωνική ζωή. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές, αξιοπρεπή εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια» σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ., Χάρης Κυριανίδης.

Οι συνάδελφοί μας τότε, μας έδειξαν το δρόμο. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο αυτό, όσο ανηφορικός κι αν είναι, όσες δυσκολίες κι εμπόδια κι αν συναντήσουμε στο διάβα του. Πάντα στην πρώτη γραμμή!

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα