Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι τρώμε την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Τι τρώμε την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η έλευση της Πρωτοχρονιάς συνοδεύεται συνήθως με το αίσθημα της προσμονής και της ελπίδας, καθώς για πολλούς από εμάς συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα, γεμάτο αισιοδοξία και καινούριες προοπτικές.

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, στην Ελλάδα και όχι μόνο, είχαν καθιερωθεί πολλά τελετουργικά, με σκοπό να φέρουν τύχη, πλούτη, υγεία και μακροζωία για το νέο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για πολλά παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα εδέσματα, μερικά εκ των οποίων απολαμβάνονται κατά τόπους ακόμα και σήμερα.

Πλέον, σήμα κατατεθέν της Πρωτοχρονιάς σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελεί η γνωστή βασιλόπιτα, η οποία εγκαινιάζει τη νέα χρονιά και φέρνει καλή τύχη σε όποιον κερδίσει το πολυπόθητο φλουρί.

Ωστόσο, τόσο στην ελληνική επαρχία όσο και στο εξωτερικό, οι επιλογές πέραν της κλασικής βασιλόπιτας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Τι τρώνε την Πρωτοχρονιά στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Ήπειρος: Οι φημισμένες ηπειρώτικες πίτες παίρνουν συχνά τη θέση της βασιλόπιτες, κυρίως στο γιορτινό τραπέζι των χωριών. Συνήθως οι πίτες αυτές περιέχουν χοιρινό κρέας και φυσικά το πρωτοχρονιάτικο φλουρί.

Ξάνθη: Μια πίτα με χοιρινό κιμά και άφθονο κύμινο συνηθίζουν να φτιάχνουν οι κάτοικοι της Ξάνθης, την οποία στη συνέχεια ψήνουν σε ένα ειδικό ταψί, γνωστό ως σινί.

Μακεδονία: Σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραδοσιακά παρασκευάζεται σουσαμόπιτα, η οποία στη μέση έχει ένα κύκλο, σύμβολο της σπηλιάς όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Γύρω από τον κύκλο τοποθετούνται μπάλες από ζυμάρι, με την καθεμιά να αντιστοιχεί σε ένα μέλος της οικογένειας. Μια και μόνο μια από αυτές κρύβει το τυχερό φλουρί.

Το χωριό Καστανιές της Ανατολικής Θράκης έχει τη δική του βασιλόπιτα, η οποία είναι φτιαγμένη από φύλλο και έχει γέμιση από πλιγούρι, σταφίδες, τυρί και φυσικά το τυχερό φλουρί.

Κρήτη: Η πεντανόστιμη γλυκιά μπουγάτσα είναι εξαιρετικά δημοφιλής ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο της Μεγαλονήσου.

Νάξος: Μια σούπα από σιτάρι, φασόλια και καλαμπόκι, σερβιρισμένη με μπόλικο ελαιόλαδο και πιπέρι, ονόματι κουκουλομαεργιά, έχει την τιμητική της στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αυτού του κυκλαδίτικου νησιού.

Τα πρωτοχρονιάτικα εδέσματα ανά τον κόσμο

Μπορεί στην Ελλάδα οι περισσότερες πρωτοχρονιάτικες λιχουδιές να αποτελούν ουσιαστικά εναλλακτικές της κλασικής βασιλόπιτας, εντούτοις στο εξωτερικό τα έθιμα διαφέρουν αρκετά.

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς στην Αργεντινή τρώνε φασόλια, ενώ σε Αυστρία και Κούβα απολαμβάνουν ψητό χοιρινό.

Σε Ισπανία και Πορτογαλία προτιμούν να τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού μόλις το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα, με την κάθε ρώγα να συμβολίζει και από ένα μήνα του ερχόμενου χρόνου.

Στην Ιταλία οι κάτοικοι τρώνε φακές με χοιρινό λουκάνικο και στην Πολωνία ρέγγα τουρσί. Το ξινολάχανο σε συνδυασμό με το ψάρι έχουν την τιμητική τους στην Γερμανία, ενώ στην Ιαπωνία πρωταγωνιστές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι η σούπα Soba και τα κέικ ρυζιού.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα