Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονικείς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Θεσσαλονικείς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ και 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «μπάσει» τον ιδιωτικό τομέα από την πίσω πόρτα στο παιχνίδι της διαχείρισης των υδάτων, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα που με 98% αποφάσισε να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο. Εκδήλωση στη Νέα Παραλία την Παρασκευή.

Διά της πλαγίας η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και παραβλέποντας το δημοψήφισμα του 2014 στη Θεσσαλονίκη! «Εμείς για το νερό συνεχίζουμε», η απάντηση περιβαλλοντικών οργανώσεων κι εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης στις 17 του μηνός, στη Νέα Παραλία.

Τα… κολπάκια της κυβέρνησης αυτή τη φορά φαίνεται ότι ξεκινούν από τη Θεσσαλία, με την πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που προβλέπει την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στον οποίο εκχωρείται η διαχείριση του συνόλου των υδάτων της περιοχής και θα λειτουργεί µε κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Επίσης, η απορρόφηση μικρών δημοτικών επιχειρήσεων διαχείρισης νερού από μεγάλους οργανισμούς, όπως η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ, δημιουργούν συνθήκες συμπράξεων με ΣΔΙΤ, βάζοντας στους οργανισμούς τους ιδιώτες από το παράθυρο και στερώντας τις τοπικές κοινωνίες από την αυτοδιαχείριση.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της πόλης, όπου το 98% απαίτησε να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο. «Ηταν μια ιστορική στιγμή που έσωσε την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ από τη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση», ανέφερε χθες ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιάννης Μήτζιας, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν το Σωματείο και η Κίνηση SOSτε το Νερό.

«Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, συνεχίζουμε τον αγώνα για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θέτει όρους κερδοφορίας στην τιμολόγηση του νερού. Πρόκειται ουσιαστικά για το άνοιγμα του δρόμου για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και την εμπορευματοποίηση του σπουδαιότερου φυσικού πόρου.

«Είμαστε ακόμα εδώ, γιατί οι αγώνες για το νερό ως δημόσιο αγαθό συνεχίζονται. Είμαστε εδώ για να δώσουμε απαντήσεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό», τόνισε ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιάννης Μήτζιας, θυμίζοντας ότι και πριν από δέκα χρόνια, η τότε κυβέρνηση θεωρούσε παράνομο το δημοψήφισμα, αλλά σιώπησε όταν 200.000 πολίτες έσπευσαν στις κάλπες!

Από την πλευρά της, η δικηγόρος Κατερίνα Γεωργιάδου, μέλος της πρωτοβουλίας SOSτε το Νερό, αναφέρθηκε στην παγκόσμια εμπειρία που έχει δείξει ότι «όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, κοινός παρονομαστής ήταν η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων και των υποδομών, η αλματώδης αύξηση του κόστους, η αδιαφάνεια, η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και οικονομικά και περιβαλλοντικά σκάνδαλα». Θύμισε ακόμη τη μεγάλη συναυλία «Υπερασπίσου το Νερό» στην πλατεία Αριστοτέλους τον Απρίλιο του 2023, που ανάγκασε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επιστρέψει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε δημόσιο έλεγχο.

«Η υπόθεση του νερού είναι ζωτικής σημασίας, γιατί πρόκειται για ζωογόνο αγαθό. Γι’ αυτό περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του, γιατί θα οδηγήσει σε κακή περιβαλλοντική διαχείριση», τόνισε ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας, προσθέτοντας ότι 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν κάθε δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 18.30, στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, κατά της ιδιωτικοποίησης. Ομιλητές/τριες θα είναι οι Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Κώστας Βουδούρης του Κέντρου Ολοκληρωμένης & Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΚΕΟΔΔΥΠ ΑΠΘ) της UNESCO, Claus Kittsteiner, μέλος του δικτύου Berliner Wassertisch (Γερμανία), και Isabelle Plichon, εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Λιόν για το Νερό (Γαλλία).

πηγή:efsyn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα