Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηThess INTEC: Τεχνολογικό πάρκο με χώρους για 7.000 επιστήμονες, γήπεδα και μια...

Thess INTEC: Τεχνολογικό πάρκο με χώρους για 7.000 επιστήμονες, γήπεδα και μια λίμνη

- Advertisement -

Χώρους έρευνας και εργασίας για 7.000 επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου, μία λίμνη με θαλασσινό νερό και εγκαταστάσεις για παιδιά θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων- το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC.

Ο λόγος για το Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς που πρόκειται να δημιουργηθεί σε έκταση 760 στρεμμάτων δίπλα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός αφορά ένα τεράστιο ζωντανό εργαστήριο, ένα πάρκο καινοτομίας που ταυτόχρονα θα διαθέτει χώρους πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής και, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Thess INTEC A.E, Νίκος Ευθυμιάδης μιλώντας στο «5ο Συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα -Prodexpo North», πρόκειται για «ένα project πολύ σύγχρονο με όλα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με έξυπνα κτίρια».

«Το location στο real estate είναι κορυφαίο αλλά στο Thess INTEC υπάρχει η τάση για μεγαλύτερη συνέργεια του location με το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Είναι ένα έργο μεγάλο με 250.000 τ.μ. δυνατότητα συνολικής δόμησης και θα χτίσουμε 25.000 τ.μ. σε πρώτη φάση για να σηκωθεί η σημαία του κέντρου καινοτομίας, όπου θα εργαστούν 7.000 άνθρωποι, επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας γενικώς για την καινοτομία», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης, σημειώνοντας ότι το master plan υιοθετεί όλα τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης και τον νέο τρόπο ζωής που επιβάλλει η μετα-Covid εποχή και «όλες οι επενδύσεις, ό,τι κάνουμε στο πάρκο μετά τα 99 χρόνια, θα αποδοθεί τελικώς στα πανεπιστήμια, στον δήμο και την πόλη».

Πώς θα προχωρήσει η δόμηση – Νοικιασμένο ήδη το 93% των πρώτων κτιρίων που θα ανεγερθούν
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των οικοδομικών εργασιών ο κ. Ευθυμιάδης διευκρίνισε πως η χωροθέτηση περιλαμβάνει τους δρόμους και τα κτίρια με τα οποία θα ξεκινήσει το πάρκο και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και επενδυτικά σχήματα θα αναλάβουν στη συνέχεια την επέκταση του πάρκου, ανάλογα με τον σχεδιασμό τους και τις ανάγκες της αγοράς.

«Από τα 760 στρέμματα τα 150 οικοδομούνται», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι χρήσεις των υπόλοιπων στρεμμάτων περιλαμβάνουν πάρκινγκ 4.000 θέσεων, λίμνη με θαλασσινό νερό, πάρκο, εγκαταστάσεις για παιδιά και τους ενοίκους του τεχνολογικού πάρκου, χώρους αθλητισμού, «ώστε όσοι εργάζονται εκεί να μπορέσουν όχι απλά να λειτουργούν σωστά στη δουλειά, αλλά να έχουν μία ποιότητα ζωής».

Ο πρόεδρος του Thess INTEC έκανε γνωστό πως «υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 100 επιχειρήσεις και ιδρύματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έλθουν να εγκατασταθούν στο πάρκο αυτό», ενώ «μαζί με τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα έχουν σχηματίσει 6 mega projects ανά τομέα τεχνολογίας, μεταξύ άλλων σε νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, ενέργεια, logistics».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, ήδη «το 93% από τα κομμάτια που θα χτιστούν σε πρώτη φάση από τον πρώτο μας προϋπολογισμό είναι ήδη νοικιασμένα σε αυτές τις επιχειρήσεις και σε ιδρύματα, όπως το ΕΚΕΤΑ».

Μια πράσινη ζωντανή πολιτεία
Σχετικά με τις δραστηριότητες που θα φιλοξενεί το THESS Intec ο πρόεδρός του εξήγησε πως «υπάρχει μεγάλος χώρος να γίνει ένα τεράστιο living lab όπου μέσα οι ερευνητές θα μπορούν να διαχειρίζονται τεχνολογίες για απόβλητα, κυκλική οικονομία, τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά πάνω από όλα θέλουμε να είναι μία πράσινη ζωντανή πολιτεία, που μαζί με τη δουλειά θα γίνει και χώρος πολιτισμού, πόλος έλξης για την τοπική κοινωνία, να τον επισκέπτονται τα σχολεία και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι να μπορούν να παίζουν τένις, ποδόσφαιρο».

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο πάρκο ο κ. Ευθυμιάδης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει η παραδοσιακή σχέση ιδιοκτήτη με ενοικιαστή, δε μας ενδιαφέρει να νοικιάσει μόνο κανείς», αλλά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν στο κέντρο «να αποτελέσουν ομάδες παραγωγής πλούτου».

«Το Thess INTEC έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις και τα ιδρύματα να παράξουν καινοτομία και να κερδίσουν από αυτό, αλλά ταυτόχρονα να συνδεθούν μεταξύ τους. Η κεντρική ιδέα της επιτυχίας ενός τέτοιου πάρκου είναι ο τρόπος που ο ένας θα εργαστεί δίπλα στον άλλον, ο γεωπόνος δίπλα στον μηχανικό, ο μαθηματικός δίπλα στον φυσικό, άσχετα αν κάποιος παράγει ντομάτες ή αλουμίνιο, καθώς όλοι μας έχουμε σήμερα ανάγκη από εύρος επιστημών και δεξιοτήτων προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα», εξήγησε ο κ. Ευθυμιάδης καταλήγοντας πως κεντρική ιδέα του εγχειρήματος αποτελούν οι συνέργειες «σε ένα πολύ ωραίο landscape, σε ένα πολύ μοντέρνο real estate, το οποίο θα δώσει και τη συνεργασία που χρειάζεται η πόλη για να αναπτύξει την καινούρια της ταυτότητα, μιας και η Θεσσαλονίκη είναι λιμάνι, έκθεση, πανεπιστήμιο, αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες και γύρω από αυτούς τους πυλώνες θα εργαστούμε όλοι».

Η Deloitte αναζητεί να προσλάβει 500 επιστήμονες το 2022
Νέες προσλήψεις στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει η Deloitte, η πολυεθνική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που έχει εγκατασταθεί στην Τεχνόπολη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» Τάσος Τζήκας «η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, η επένδυση της Deloitte, που έχει εγκατασταθεί στην Τεχνόπολη».

Η Deloitte, όπως εξήγησε ο κ. Τζήκας απασχολεί στη Θεσσαλονίκη «700 άτομα προσωπικό και αυτή τη στιγμή είναι σε αναζήτηση επιστημόνων για να φτάσει μέσα στο 2022 τα 1.200 άτομα προσωπικό».

Ο κ. Τζήκας, μίλησε για τα πρώτα βήματα της Τεχνόπολης, εξηγώντας, πως «οι νέες τεχνολογίες δεν αναπτύσσονται από το πουθενά, χρειάζονται τεχνολογικά πάρκα, clusters, θερμοκοιτίδες».

«Η Τεχνόπολη ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που πήρε πρωτοβουλία, η οποία αφορούσε όχι μόνο εταιρείες πληροφορικής αλλά όλο τον κλάδο», ανέφερε ο κ. Τζήκας , σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία, αν και συνάντησε στην αρχή πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, έδειξε τον δρόμο για το πώς μπορεί «να συνεργάζεται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, γεφυρώνοντας παράλληλα την ακαδημαϊκή κοινότητα με την αγορά».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, πως το THESS Intec, η Τεχνόπολη, η ΔΕΘ και όλες οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην κατεύθυνση των συνεργειών βοηθούν ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει HUB νέων τεχνολογιών.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα