Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤελική ευθεία για την εκλογή νεών μητροπολιτών σε Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Παραμυθιά

Τελική ευθεία για την εκλογή νεών μητροπολιτών σε Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Παραμυθιά

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με την καθιερωμένη εναρκτήρια Ι ερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Νωρίτερα, κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει εκ των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας κ.κ Ιερώνυμος, θα προσφωνήσει τους Συνοδικούς Συνέδρους, ενώ ο πρώτος τη τάξει εκ των Συνοδικών μελών, Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ Σεραφείμ, θα αντιφωνήσει αρμοδίως.

Έπειτα θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο και θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Αμέσως μετά, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α) Θεσσαλονίκης, β) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, γ) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων το πρωί, καθώς και στην εκλογή βοηθών Επισκόπων το απόγευμα.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα υπό των νεοεκλεγέντων Αρχιερέων, τα οποία θα δοθούν την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2022-2023, ενώ θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2024-2027 και θα εξετασθούν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Ηκανονική κατάσταση των ρασοφόρων μοναχών». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Μετά από το διάλειμμα, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Τροποποίησιςτων Κανονισμών 8/1979 και 305/2018». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Η εκλογή μητροπολιτών διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, κάθε εκλογέας μητροπολίτης αναγράφει στο ψηφοδέλτιο του τα ονόματα τριών εκλογίμων. Από τους τρεις πρώτους σε αριθμό ψήφων υποψηφίους σχηματίζεται τριπρόσωπο δελτίο από το οποίο εκλέγεται στην δεύτερη φάση με σχετική πλειοψηφία ο ένας (που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους).

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα