Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣτο «κόκκινο» τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Θεσσαλίας

Στο «κόκκινο» τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Θεσσαλίας

.

Η κακοκαιρία Daniel έβγαλε από την «πρίζα» τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και δημιούργησε προβλήματα στην καθημερινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον «ήλιο».

 

Οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στην παραγωγή τη περιοχής και σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές, παρότι ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, «υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές, καθώς η Θεσσαλία έχει περί τα 750 μεγαβάτ παραγωγής σε φωτοβολταϊκά, όλων των μεγεθών, επί συνόλου 5,5 γιγαβάτ σε όλη την Ελλάδα», ωστόσο προσθέτει πως «αντικειμενικός απολογισμός μπορεί να γίνει μόνο από το κράτος, μέσω των στοιχείων τηλεμετρίας τα οποία συγκεντρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ και τα στέλνει στον ΑΔΜΗΕ, σε καθημερινή και μηνιαία βάση, τα οποία αξιοποιούνται για την τιμολόγηση της παραγωγής». Έτσι γίνεται σαφές πως μόνο ο ΑΔΜΗΕ έχει εικόνα για το ποια στοιχεία σταμάτησαν να λειτουργούν ή υπολειτουργούν, από την ημέρα της θεομηνίας, μέχρι και σήμερα.

Πριν το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και του νερού που έφερε μαζί της οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία διέθεταν εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών πάρκων περί τα 1.050 MW και 2.500 σταθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ωστόσο κανείς δεν ξέρει πόσα από τα πάρκα αυτά θα επιστρέψουν σε πλήρη παραγωγή και πόσο σύντομα.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες οι βλάβες που έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής εντοπίζονται κυρίως στους inverters, δηλαδή τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και στα πανέλ που βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος, πιο κοντά στο έδαφος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι τοπικοί «παραγωγοί» ενέργειας τα πάνελ από τη «φύση» τους είναι ανθεκτικά στο νερό, καθώς δημιουργούνται για να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού είναι εδώ και μέρες σκεπασμένα από στάσιμο νερό και λάσπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από το κόστος των υλικών ζημιών που μπορεί μετρηθεί, σε δεύτερο χρόνο, ανυπολόγιστο είναι το οικονομικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών, καθώς ήδη οι δομές βρίσκονται εκτός λειτουργίας εδώ και μια εβδομάδα και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτός είναι και ο μεγαλύτερος προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά, καθώς σε μεγάλο ποσοστό τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος για περιπτώσεις καταστροφών από πλημμύρα.

Αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης
«Σημαντική κάλυψη στους παραγωγούς θα δώσουν οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο τα νεότερα και τα παλαιότερα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν θα λάβουν την ίδια αξία» σημειώνει ο πρόεδρος ΣΠΕΦ, προσθέτοντας πως για ότι δεν καλύψουν οι ασφαλιστικές, ειδικότερα για τις παλαιότερες εγκαταστάσεις, θα πρέπει να συνδράμει το κράτος, «εφόσον αποφάσισε ότι θα διαθέσει κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση» και τονίζει: «Άλλωστε και τα φωτοβολταϊκά επιχειρήσεις είναι, θα πρέπει να μπουν και αυτά στο πρόγραμμα ενίσχυσης».

Όπως σημειώνει ο κ. Λουμάκης, είναι κατανοητό ότι ενδεχομένως να μην υπάρχουν αρκετά κονδύλια για την στήριξη όλων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Σε αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί – μέλη του ΣΠΕΦ υποστηρίζουν πως ένα άλλο μέτρο στήριξης θα ήταν η παροχή παράτασης των συμβάσεων των πάρκων, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις ζημιές και τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ επισημαίνει πως η επιβάρυνση των παραγωγών είναι μεγάλη και η απώλεια εισοδημάτων επηρεάζει και τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Όπως διευκρινίζει, παρότι ανακοινώθηκε η αναστολή των δόσεων των ενήμερων δανείων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις στα μη ενήμερα δάνεια, καθώς και τα επιτόκια σε κάθε περίπτωση, ειδικά με φόντο τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στον «πάγο» οι νέες επενδύσεις
«Με το ιστορικό που δημιουργείται στη χώρα, από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Ιανός και Daniel, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που σημειώνονται ευρύτερα στη χώρα, δημιουργείται μια εικόνα καταστροφής που έχει ζημιώσει σημαντικά τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις, υπάρχουσες και νέες» σημειώνει ο κ. Λουμάκης και τονίζει πως αυτές οι συνθήκες δεν υπήρχαν στο παρελθόν, «δεν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής καταστροφής».

«Έχουν καεί φωτοβολταϊκά πάρκα φέτος το καλοκαίρι και τώρα κάποια άλλα βουλιάζουν στα νερά και τη λάσπη και καταστρέφονται» δηλώνει και επισημαίνει πως αυτά τα νέα δεδομένα επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην ματαιωθούν, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν τις τιμές και τις χρεώσεις, ώστε να μπορέσει ο επενδυτής να «καλύψει» το ρίσκο του.

Πηγή: CNN Greece

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα