Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαSMS 13033: Τι αλλάζει από σήμερα σε μετακινήσεις και ωράριο απαγόρευσης

SMS 13033: Τι αλλάζει από σήμερα σε μετακινήσεις και ωράριο απαγόρευσης

Σε πλήρη ισχύ έχουν τεθεί από το Σάββατο τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έναντι της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς ειδκά για τα Σαββατοκύριακα εισάγονται νέοι περιορισμοί και αλλαγές στον τρόπο που μετακινούνται οι πολίτες, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) στο 13033.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν εκ νέου στα δεδομένα του σκληρού lockdown που έχει επιβληθεί μέχρι και τις 16 Μαρτίου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις θα είναι πλέον πολύ πιο αυστηροί.

Το νέο ωράριο απαγόρευσης μετακινήσεων από σήμερα προβλέπει παράταση μίας ώρας πριν από την υποχρεωτική επιστροφή στο σπίτι.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19:00 το απόγευμα και διαρκεί έως τις 05:00 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

 

Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το επόμενο πρωί.

Για όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Από την πλευρά τους, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι σημειώνουν πως τα νέα μέτρα έχουν στόχο των περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων για τους πολίτες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί περαιτέρω η διασπορά του κορωνοϊού που προκαλείται λόγω της κινητικότητας και τούτο μέχρι τουλάχιστον να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Οι αλλαγές στα SMS: Τι ισχύει για τους κωδικούς 2, 3, 6 στο 13033

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα από την αποστολή μηνυμάτων SMS στο 13033, παρατηρείται ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι έκαναν αλόγιστη χρήση των κωδικών 2 (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και 6 (για σωματική άσκηση), φεύγοντας από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους, με συνέπεια να παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, πάρκα, λόφους και βουνά.

Αυτό, άλλωστε, επισημάνθηκε και από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλουκατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Οι σημαντικές αλλαγές στα SMS αφορούν τους κωδικούς μετακίνησης 2, 3 και 6 και αναπροσαρμόζονται ως εξής:

  • Στο SMS 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κλπ.), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνον είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Σε ό,τι αφορά τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Πώς διαμορφώνεται το ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Oι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, φέρνουν αλλαγές και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ για το Σαββατοκύριακο.

Τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από σήμερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19.00 και όχι από τις 18.00. Έτσι, τα σούπερ μάρκετ, αντί για τις 17.00 θα κλείνουν στις 18.30, προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ θα ανοίγουν στις 7.00.

Οι τρόποι μετακίνησης γενικά

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα