Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣεισμός στην Τουρκία: Αποστολή 90 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία: Αποστολή 90 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» η τελευταία πτήση με ανθρωπιστική βοήθεια και προορισμό τα Αδανα της Τουρκίας. Ανταποκρινόμενη σε τουρκικό αίτημα προς τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., η Ελλάδα απέστειλε 90 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Κουβέρτες, σκηνές, κρεβάτια αλλά και ιατροφαρμακευτικό υλικό από τις αποθήκες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Είχαν προηγηθεί ακόμα 7 πτήσεις με την πρώτη απ’ αυτές να αναχωρεί από την Αθήνα για την Τουρκία στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σύμφωνα με  την εφημερίδα Kαθημερινή. Ανταποκρίθηκαν αρκετά ακόμη κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανάμεσα στα οποία η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σλοβενία. Ηταν το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό καθώς τη Δευτέρα λίγες μόλις ώρες μετά τον διπλό καταστροφικό σεισμό είχε ζητήσει τη συνδρομή όχι σε υλικό αλλά σε διασώστες από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εκτοτε, στην Τουρκία έχουν μεταβεί 31 διασωστικές και 5 ιατρικές ομάδες, συνολικά 1.500 άτομα. Ανάμεσά τους στελέχη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που μετέχουν σε απεγκλωβισμούς.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό την ομπρέλα της Ε.Ε. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα διαθέσει άμεσα 3 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη οικονομική βοήθεια. Σε ό,τι αφορά τη Συρία, Έλληνας αξιωματούχος διευκρίνισε μιλώντας χθες στην «Κ» ότι η Δαμασκός κατέθεσε αίτημα προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό την Τετάρτη ζητώντας βοήθεια σε υγειονομικό υλικό. Το σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε αρχικά στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο με τη σειρά του το μεταβίβασε στο υπουργείο Υγείας.

Λόγω ιδιαιτερότητας της περιοχής, το υλικό είναι πιθανό να αποσταλεί στη βορειοδυτική Συρία, όχι απευθείας, αλλά μέσω Βρυξελλών. Το κόστος σε κάθε περίπτωση καλύπτεται σε ποσοστό 75% από την Κομισιόν, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας τουλάχιστον το υπολειπόμενο 25% καλύφθηκε υπό μορφή δωρεάς από τον αερομεταφορέα (εταιρεία Aegean). Την ανθρωπιστική βοήθεια και τα μέλη της ελληνικής αποστολής –μετείχαν σ’ αυτήν ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Παπαγεωργίου– υποδέχτηκε στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο αεροδρόμιο στα Αδανα εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία», δήλωσε σε εκπροσώπους των τουρκικών ΜΜΕ ο κ. Στυλιανίδης. Χθες, ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έχει αναπτυχθεί και δρα στο πεδίο η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ. Οπως ανέφερε επί 2,5 ημέρες η αποστολή επιχειρούσε απεγκλωβισμούς αγνοουμένων από τα χαλάσματα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, κάτι που «δείχνει την τεράστια κλίμακα της καταστροφής». Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν ανασύρει πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια και άλλους πέντε νεκρούς.

«Συνήθως τελειώνουμε την έρευνα σε ένα σημείο και προχωράμε πιο πέρα. Εδώ όμως η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να σταματήσουν ούτε στιγμή την έρευνα», ανέφερε ο κ. Μπαλάφας, προσθέτοντας ότι οι ισχυροί μετασεισμοί μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη κατάσταση για τους διασώστες. Οπως επισήμανε ο κ. Μπαλάφας, το παράθυρο ευκαιρίας για τον εντοπισμό επιζώντων δεν κλείνει ερμητικά έπειτα από 72 ώρες. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως τόνισε, σε άλλες καταστροφές, επιτυχούς απεγκλωβισμού αγνοουμένων ακόμη και έπειτα από 14 ημέρες. Οσο περνάει ο καιρός όμως μειώνονται και οι πιθανότητες.Η ελληνική αποστολή που επιχειρεί στην Τουρκία αποτελείται αυτή τη στιγμή από 36 πυροσβέστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, 8 μέλη του ΕΚΑΒ (τρεις γιατρούς και πέντε άτομα παραϊατρικό προσωπικό), δύο αξιωματικούς-μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα. Συνολικά μέχρι χθες επιχειρούσαν 88 ομάδες στην Τουρκία, από όλο τον κόσμο, ενώ αναμένεται να μεταβούν και άλλες στη σεισμόπληκτη περιοχή. Στο μεταξύ, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας. Μόλις πήρε την πληροφορία η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές αρχές και τα σωστικά συνεργεία. Οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα