Τον τουρκικό φονικό σεισμό για να συγκεντρώσουν δωρεές, χρησιμοποιούν απατεώνες, εκμεταλλευόμενοι δημοφιλείς φωτογραφίες και βίντεο εκμαιεύοντας τη συγκίνηση των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα. Φυσικά τα χρήματα δεν καταλήγουν σε κάποιον «κουμπαρά» για τους σεισμόπληκτους, αλλά στους ιδιωτικους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Εκθέσεις του ειδησεογραφικού ιστότοπου με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια Bleeping Computer έφεραν στο φως τις εν λόγω πρακτικές, με τις προειδοποιήσεις να αφορούν και στο παράδειγμα της χρήσης μιας viral φωτογραφίας που προέρχεται από την Ελλάδα.
Οι επιτήδειοι έχουν εντοπιστεί αναρτώντας εικόνες και βίντεο από την τραγωδία σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, με μηνύματα όπως “Προσευχηθείτε για την Τουρκία”, “Ας βοηθήσουμε την Τουρκία” και “Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού”.
Μάλιστα, στο TikTok Live, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κερδίσουν χρήματα μέσω ψηφιακών δώρων που τους αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας, βρίσκοντας έτσι «θύματα» χρήστες από τις νεότερες γενιές.
Σε άλλο παράδειγμα, λογαριασμός φέρεται να μετέδιδε ζωντανά για περισσότερες από τρεις ώρες, ωστόσο έδειχνε μια εικονογραφημένη αεροφωτογραφία των κτιρίων που καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό.
Σε σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι η εικόνα συνοδευόταν από ήχους εκρήξεων. «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία με μια δωρεά», ανέφερε η λεζάντα του βίντεο.
Το BBC ανέφερε ότι άλλος λογαριασμός δημοσίευσε την ίδια έκκληση οκτώ φορές μέσα σε 12 ώρες, κοινοποιώντας την ίδια εικόνα ενός πυροσβέστη που κρατάει ένα παιδί, περιτριγυρισμένο από κτίρια που καταρρέουν.
Πηγή: dailymail.co.uk /ΕΡΤ