Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΡόδος: Μαθητές δημιούργησαν εφαρμογή για την εύρεση θέσεων στάθμευσης

Ρόδος: Μαθητές δημιούργησαν εφαρμογή για την εύρεση θέσεων στάθμευσης

Μια εφαρμογή που μπορεί να κάνει πιο εύκολη την ζωή των οδηγών στο νησί της Ρόδου (τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών) δημιούργησε ομάδα μαθητών της Ρόδου.

Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση για τη στάθμευση που έφτιαξε ο Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία», που σχεδίασε μια εύκολη εφαρμογή προκειμένου οι οδηγοί του νησιού να βρίσκουν εύκολα με το κινητό τους τις κενές θέσεις στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές δημιούργησαν την εικονική εταιρεία με τίτλο «Wanna park» και αξιοποιώντας την τεχνολογία «Lora», σχεδίασαν μια εφαρμογή με την οποία αισθητήρες που τοποθετούνται στους χώρους στάθμευσης που επέλεξαν, ανιχνεύουν την απουσία και την παρουσία οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και δίνουν την πληροφορία στον χρήστη μέσω ενός smartphone.

Μάλιστα, την εν λόγω εφαρμογή, την οποία δημιούργησαν οι μαθητές σε συνεργασία με τον Όμιλο Ρομποτικής των Εκπαιδευτηρίων, πρόκειται να αξιοποιήσει η εταιρεία «Fast Car Park» που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας». Έτσι, οι πελάτες της εταιρείας του αεροδρομίου, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν εάν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης και σε ποιο σημείο.

Για την ιδέα, τη δημιουργία της εφαρμογής και την εταιρεία, η υπεύθυνη του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, εκπαιδευτικός Σταυρούλα Αρνιθενού, επεσήμανε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα έχουμε εντάξει, εδώ και 20 χρόνια, τη Ζώνη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να επιλέγουν έναν όμιλο, ο οποίος είναι κοντά στα ενδιαφέροντά τους και τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα πεδία των ενδιαφερόντων τους, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Ο Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας προετοιμάζει νέους που θα ήθελαν μελλοντικά να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νεοφυείς επιχειρήσεις ή βρίσκοντας μία θέση εργασίας σε αυτές.

Οι start- ups στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο τον τελευταίο χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό πίνακα. Στόχος του Ομίλου είναι η ενίσχυση ικανοτήτων και η καλλιέργεια δεξιοτήτων, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές την κοινωνική ευθύνη τους ως μελλοντικοί επαγγελματίες με σεβασμό προς το κοινό καλό και το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, καλλιεργούνται η ανάληψη ευθύνης, η οργανωτικότητα, η ομαδο-συνεργατικότητα, η επικοινωνία, η διαχείριση χρόνου, η λήψη απόφασης, η επίλυση προβλημάτων, η αξία δέσμευσης στην ποιότητα και η ευθύνη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης.»

Τα παιδιά κάθε χρόνο εντυπωσιάζονται με την προοπτική υλοποίησης της ιδέας τους, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αρνιθενού προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, περνάνε από τη θεωρία σε κάτι πιο πρακτικό και αυτό το πέρασμα τα ενθουσιάζει, γιατί κάτι από τη σφαίρα του μυαλού τους παίρνει σάρκα και οστά. «Όπως έλεγε και ο Ναπολέων Χιλ, “οτιδήποτε ο ανθρώπινος νους μπορεί να συλλάβει, μπορεί και να το πετύχει!” Το φετινό εγχείρημα του Ομίλου μας στηρίζεται σε μία καινοτόμο ιδέα, η οποία υλοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Pier Calderan. Ο κ. Calderan είναι μηχανικός, σχεδιαστής και ειδικός στο Arduino, σε πολλές άλλες τεχνολογίες και γλώσσες προγραμματισμού, ο οποίος άφησε την Ιταλία και, πλέον, θα βρίσκεται στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», για να προσφέρει workshops στις νέες τεχνολογίες στο μαθητικό κοινό της Ρόδου» ανέφερε μεταξύ άλλων, η κ. Αρνιθενού.

Κάθε χρόνο ο Όμιλος προσπαθεί να συλλάβει μία ιδέα πρωτοποριακή που θα μπορούσε να βοηθήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ρόδου και να λύνει κάποιο πρόβλημά τους. Φέτος, μετά τη διαδικασία «brainstorming» βρέθηκε μία καινοτόμος ιδέα.

Η νέα εφαρμογή «Wanna Park» κατασκευάζει ενεργειακά αυτόνομους σένσορες, χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους οδηγούς της Ρόδου μια γρήγορη και εύκολη λύση στην εύρεση θέσης στάθμευσης, με τη χρήση ενός smartphone. Η εταιρία θα έχει την πολύτιμη αρωγή του χώρου στάθμευσης «Fast Car Park» του «Αεροδρομίου Διαγόρας Ρόδου», που θα αξιοποιήσει την ιδέα και θα την εφαρμόσει για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας. Η εταιρία είναι B2B, που σημαίνει πως απευθύνεται σε άλλες εταιρίες.

«Όραμά της είναι να μπορέσει να αναπτύξει την ιδέα μας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, γιατί η τεχνολογία που χρησιμοποιεί, για να κατασκευάσει τους σένσορές μας, είναι μοναδική και δεν έχει δημιουργηθεί ξανά αντίστοιχη τεχνολογία στην Ελλάδα» τονίζει η κ. Αρνιθενού και προσθέτει:

«Οι αισθητήρες διαθέτουν χαμηλό λειτουργικό κόστος, επειδή μπορούν να γίνουν διάφορες δοκιμές συντήρησης εξ αποστάσεως. Η ενσωματωμένη τεχνολογία “Lora” των αισθητήρων κρυπτογραφεί όλες τις επικοινωνίες, ενισχύοντας την άμυνά τους απέναντι στους χάκερ. Κάθε αισθητήρας είναι ικανός να διαχειρίζεται εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, εξασφαλίζοντας ανθεκτικότητα και αξιοπιστία».

Ο στόχος της εταιρείας Wanna Park, είναι

– Να επεκταθεί σε νέες εταιρίες πάρκινγκ.

– Να κάνει pivot στο business plan μας και να προσθέσει πληρωμή με πιστωτική κάρτα ανά θέση πάρκινγκ.

– Να διαθέσει μέρος των εσόδων σε μία Φιλανθρωπική Οργάνωση στη Ρόδο.

«Φιλοδοξία της εταιρίας μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα του πάρκινγκ στη Ρόδο αλλά και σε οποιαδήποτε πόλη που θα ήθελε να αγοράσει την εφαρμογή μας. Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την εταιρία μας, χρειαζόμαστε χορηγούς που θα στηρίξουν την ιδέα μας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αρνιθενού τονίζοντας ότι στις εταιρίες που συνεργάζονται μαζί μας παρέχουμε μια πολύ μεγάλη προβολή στο δίκτυο του σχολείου μας μέσω Social Media, με πάνω από 5.500 ακόλουθους, αλλά και μέσω Newsletter campaign στους εσωτερικούς πελάτες του σχολείου μας, στους οποίους στέλνουμε πληροφορίες, για να ενημερωθούν για την ιδέα μας και να κατεβάσουν την εφαρμογή μας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα