Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠρος μετεγκατάσταση οικισμός στον Παλαμά -Τι δείχνει η έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας...

Προς μετεγκατάσταση οικισμός στον Παλαμά -Τι δείχνει η έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας μετά την κακοκαιρία Daniel

Την αναγκαιότητα της μετακίνησης του οικισμού Παλαμά αποκαλύπτει η έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας.

Σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Μεταμόρφωσης που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, συζητήθηκαν οι όροι για τη μετακίνηση του οικισμού που καλύφθηκε από το νερό κατά την κακοκαιρία Daniel.

Η πρόταση είναι να μετακινηθεί το χωριό σε περιοχή 200 στρεμμάτων ανάμεσα στον Παλαμά και τα Καλυβάκια.

«Ζητάμε από το κράτος ολική χρηματοδότηση για να φτιάξουμε τα νέα σπίτια που θα είναι οι κύριες κατοικίες ενώ θα κρατήσουμε τις παλιές ως δευτερεύουσες για να συνεχίσουμε εκεί τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μας δραστηριότητες στην περιοχή», τόνισε o κοινοτάρχης Πέτρος Κοντογιάννης.

Το αίτημα μετακίνησης του χωριού βασίστηκε στη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Παλαμά που χαρακτηρίζει «επιτακτική» την ανάγκη να αλλάξει θέση το χωριό. Συγκεκριμένα στην έκθεση αποτύπωσης της αναγκαιότητας μετεγκατάστασης της τοπικής κοινότητας Μεταμόρφωσης επισημαίνεται ότι το χωριό έχει θαφτεί τρεις φορές ως τώρα κάτω από τα λασπόνερα.

«Ειδικότερα όσον αφορά την κοινότητα της Μεταμόρφωσης έχει πλημμυρίσει ολοκληρωτικά τρεις φορές, το 1953, το 1994 και πρόσφατα (2023 ) με την θεομηνία Daniel, ενώ οι καταστροφές ήταν πάντα παρόμοιου μεγέθους . Στις 22 Οκτωβρίου 1994 ,μετά από ένα 48ωρο έντονων βροχοπτώσεων , τα νερά των ποταμών Ενιπέα, Σοφαδίτη, Ιταλικού, Καράμπαλη, Μέγα, Καλέτζη, Πάμισσου και Φαρσαλίτη ,άρχισαν να φτάνουν αργά αλλά σταθερά στη Μεταμόρφωση η οποία πλημμύρισε πάλι ολοκληρωτικά».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα