Όταν λες ένα ψέμα μέσω τηλεφώνου είναι πιο εύκολο, από το να το ξεστομίσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Λείπει το eye contact, και ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για μία… άνετη εξαπάτηση, χωρίς κάποιος να μπορεί να δεις τις εκφράσεις που μπορούν να προδώσουν ένα ψέμα. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει παραμύθια ή τέλος πάντων σου λέει τη μισή αλήθεια. Είναι δύσκολο να τον ή την τσακώσεις, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.
Μερικά σημάδια στις συζητήσεις «μιλούν» – για την ακρίβεια «φωνάζουν» – και μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα στο τηλέφωνο (όταν τελικά το σηκώσει ύστερα από 10+ αναπάντητες)
Τα σημάδια αυτά είναι «ύποπτα» για ψέμα μέσω τηλέφωνου
Ασύμφωνες πληροφορίες
Ασάφειες
Αλλαγές στη συμπεριφορά
Επίκληση στο συναίσθημα
Αλλαγή θέματος
Ασύμφωνες πληροφορίες
Εάν κάποιος σου πει δύο διαφορετικές εκδοχές για την ίδια ιστορία, ή αλλάξει την ιστορία του σε διαφορετικές συνομιλίες σας, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι σου λέει ψέματα. Το ίδιο ισχύει, αν κάποιος προσθέσει ξαφνικά μια νέα ουσιαστική πληροφορία που δεν είχε αναφέρει προηγουμένως. Όταν κάποιος προσπαθεί να θυμηθεί μια ιστορία ή να δημιουργήσει από το μυαλό του μια ιστορία, είναι πιθανό να κάνει λάθη ή να παραλείψει λεπτομέρειες. Αυτά τα λάθη μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, αλλά μπορούν να αποκαλύψουν ότι ο συνομιλητής σου λέει ψέματα.
Φυσικά, η ασυμφωνία στις εκδοχές μίας ιστορίας δεν συνιστά και απόδειξη, καθώς μπορεί να οφείλεται σε απλά λάθη ή στην έλλειψη μνήμης. Αν όμως συνδυάζεται με άλλα σημάδια, τότε το πράγμα αλλάζει. Οπότε λογικό είναι να είσαι καχύποπτος, αλλά μπορείς να θέσεις επιπλέον ερωτήσεις για να λύσεις τις απορίες σου. Εξάλλου, εάν ο συνομιλητής σου είναι ειλικρινής, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να απαντήσει στις ερωτήσεις σου.
Ασάφειες
Εάν κάποιος αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή δίνει ασαφείς απαντήσεις, επίσης μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προσπαθεί να κρύψει κάτι. . Για παράδειγμα, ο συνομιλητής σου μπορεί να αποφύγει να απαντήσει σε μια ερώτηση εντελώς, ή μπορεί να δώσει μια γενική απάντηση που δεν απαντά στην ερώτησή σου, ή είναι πιο θολή κι από ένα… βρώμικο τζάμι.
Τι εννοούμε ασάφεια; Για παράδειγμα, ρωτάς τον σύντροφό σου πώς πέρασε στην νυχτερινή έξοδο με τους φίλους του, και αυτός απαντά απλώς «όλα καλά» ή «μια χαρά», χωρίς καμία άλλη λεπτομέρεια, για να βάλει τέλος στη συζήτηση. Αν τον ρωτήσεις εσύ κάτι παραπάνω, από ενδιαφέρον και… περιέργεια, και πάρεις μια απάντηση του τύπου «δεν ξέρω», «δεν θυμάμαι», «βαριέμαι, θα σου πω άλλη ώρα», δεν είναι καλό σημάδι.
Αλλαγές στη συμπεριφορά
Εάν κάποιος ξαφνικά αρχίσει να συμπεριφέρεται διαφορετικά και δεν μιλά με τον τρόπο που συνηθίζει, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, εάν κάποιος που είναι συνήθως ανοιχτός και λαλίστατος και ξαφνικά γίνει μυστικοπαθής, λακωνικός ή επιθετικός, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σου λέει ψέματα. Οι σύντομες και μονολεκτικές απαντήσεις είναι ένα δείγμα ότι κάποιος κάτι κρύβει, ιδίως αν δεν το συνηθίζει. Αν συνήθως μιλάς με κάποιον αρκετή ώρα στο τηλέφωνο, και χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, βιάζεται να κλείσει, λογικό είναι να σου μπουν υποψίες. Αν δεν είναι κουρασμένος ή έχει δουλειά, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.
Επίκληση στο συναίσθημα
Εάν κάποιος προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις άσχημα ή να σε κάνει να τον συμπαθήσεις, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι προσπαθεί να σε κάνει να πιστέψεις το ψέμα του. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυριστεί ότι θα τον πληγώσεις ή θα τον απογοητεύσεις αν δεν τον πιστέψεις, προκειμένου να σου δημιουργήσει ενοχές. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει λέξεις ή εκφράσεις που προκαλούν συναισθήματα, όπως “λυπάται”, “φοβάται” ή “αισθάνεται μόνος” ή μπορεί να ισχυριστεί πως είχε μια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν ή αντιμετώπισε δυσκολίες στη ζωή του/της.
Αλλαγή θέματος
Εάν ρωτήσεις κάποιον για ένα συγκεκριμένο θέμα, κι αυτός –σαν να μην άκουσε, σαν να σε αγνοεί – το προσπερνά και αρχίζει και μιλάει για κάτι διαφορετικό, τότε σίγουρα είναι ένα δυνατό σημάδι πως προσπαθεί να αποφύγει να απαντήσει την ερώτησή σου και άρα πιθανώς να λέει ψέματα σε αυτό που αρχικά τον ρώτησες.
Ας πούμε για παράδειγμα ότι έχεις ρωτήσει κάποιον για κάτι το οποίο είναι σχετικά δύσκολο ή μπορεί να τον φέρει σε άβολη θέση και να του προκαλέσει αμηχανία, με αποτέλεσμα να πει ψέματα. Τι κάνει; Προκειμένου να γλιτώσει το «στρίμωγμα», κάνει στροφή 180 μοιρών και αρχίζει να μιλά για κάτι που είναι «ευκολάκι» και ανώδυνο για εκείνον. Το κάνει για να μην πέσει στην παγίδα. Μην πέσεις όμως κι εσύ.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα, δηλαδή φράσεις που αρκετές φορές χρησιμοποιούνται από κάποιον που λέει ψέματα
«Δεν ξέρω τι εννοείς». Έχεις ρωτήσει κάποιον στο τηλέφωνο κάτι συγκεκριμένο και λαμβάνεις αυτή την απάντηση. Είναι σαφές ότι το πιθανότερο είναι να αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτησή σου. Για να είσαι σίγουρος, ας κάνεις και μια διευκρινιστική ερώτηση, κι ας γίνεις εκνευριστικός.
«Δεν θυμάμαι». Εάν ρωτήσεις κάποιον για κάτι που συνέβη πρόσφατα και το μόνο που απαντά είναι «δεν θυμάμαι», πιθανώς κάτι προσπαθεί να κρύψει. (Εντάξει, υπάρχει και η περίπτωση να έχει μνήμη χρυσόψαρου, μην βγάλεις αμέσως συμπεράσματα).
«Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό» Εάν κάνεις σε κάποιον μια ερώτηση που του φαίνεται δύσκολη, και θέλει να την κάνει πάση θυσία skip, είναι πιθανό να σου δώσει αυτή την απάντηση για να αποφύγει να σου πει κάτι συγκεκριμένο.
«Πιστεύεις ότι σου λέω ψέματα;» . Κλασική περίπτωση ανθρώπου που λέει ψέματα και βγαίνει στην αντεπίθεση. Τον ρωτάς κάτι, κι αυτός κάνει ρελάνς. Σου λέει ότι αμφισβητείς την ειλικρίνειά του για να νιώσεις άσχημα.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ακούσεις και κανένα κοσμητικό επίθετο του τύπου «είσαι τρελός/η» ή «είσαι υστερικός/ή», αλλά μην τσιμπάς. Είναι κάλυψη για το ψέμα. Εναλλακτικά, μπορείς να ακούσεις κάτι λίγο πιο… ρομαντικό για να σου δημιουργηθούν ενοχές. «Εγώ που σ’ αγαπώ» ή σε επαγγελματικό περιβάλλον «Εγώ που σε έχω στηρίξει». Πάλι μην τσιμπάς. Προφανώς αυτά ισχύουν μόνο στην περίπτωση που πράγματι δεν σε έχει καταβάλλει η ζήλεια και δεν τραγουδάς «στον έρωτα παρανοείς», που σε έχει φτάσει να φαντάζεσαι πράγματα που δεν υπάρχουν.
Πώς να κάνεις τη ζωή του ψεύτη δύσκολη
Στην πραγματικότητα, αν κάποιος θέλει να πει ψέματα, θα πει, ό,τι και να κάνεις. Ειδικά αφού δεν έχετε οπτική επαφή. Όταν έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο –ειδικά αν τον ξέρεις καλά, μπορείς πιο εύκολα να καταλάβεις αν λέει την αλήθεια λόγω της γλώσσας του σώματος. Ξέρεις τις εκφράσεις του, τις γκριμάτσες του, τις χειρονομίες που κάνει, τον τόνο της φωνής του, τα πάντα. Αν ξεφύγει από τα συνηθισμένα, αμέσως μπαίνει στο κάδρο.
Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία, τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Γίνονται πιο εύκολα για τον ψεύτη, και πιο δύσκολα για τον ακροατή. Μπορείς κι εσύ όμως να δυσκολέψεις κάποιον που έχει πρόθεση να πει ψέματα.
Κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Καλό είναι να μην κάνεις ανοιχτές ερωτήσεις που μπορεί να είναι δύσκολο να απαντηθούν ή κάποιος μπορεί εύκολα να ξεγλιστρήσει. Αντ’ αυτού, κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα απαιτήσουν από τον συνομιλητή σου να δώσει ακριβείς πληροφορίες. Στις γενικές ερωτήσεις μπορεί εύκολα κάποιος να απαντήσει με ένα γενικό ψέμα. Βέβαια είναι πιθανό στις ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα απλό “ναι” ή “όχι”, ο συνομιλητής σου να φλυαρήσει και να πέσει στην παγίδα, με αποτέλεσμα να καταλάβεις το ψέμα του.
Ζήτα επιπλέον στοιχεία. Εάν κάποιος σου πει κάτι που ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ζήτα αποδείξεις που υποστηρίζουν την ιστορία του συνομιλητή σου ή κάνε διευκρινιστικές ερωτήσεις για να είσαι σίγουρος ότι κάποιος λέει αλήθεια. Το ίδιο ισχύει αν ακούς κάτι που σου φαίνεται περίεργο ή ασυνήθιστο.
Δείξε ότι είσαι σκεπτικός με όσα ακούς. Ρώτησέ τον για την αλλαγή στη συμπεριφορά του και δείξε ότι έχεις δεύτερες σκέψεις για όσα ακούς. Αν είσαι σίγουρος ότι κάτι δεν πάει καλά, μπορείς να ρωτήσεις τον συνομιλητή σου για την αλλαγή στη συμπεριφορά του.
Σε κάθε περίπτωση, εάν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τον σύντροφό σου, πες του το. Μην τον κατηγορήσεις αμέσως ότι λέει ψέματα και δώσε του την ευκαιρία να σου εξηγήσει. Εάν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου δεν είναι ειλικρινής μαζί σου, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα στη σχέση σας και δεν πρέπει να κρύψετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πρέπει να μιλήσετε και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει. Κάτι παρόμοιο, πάνω κάτω, ισχύει σε όλες τις μορφές στενής σχέσης, είτε πρόκειται για φιλική είτε για επαγγελματική.
Πηγή:enikos.gr