Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς οι σκύλοι μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση παθήσεων

Πώς οι σκύλοι μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση παθήσεων

Τα κατοικίδια και συγκεκριμένα οι σκύλοι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας, αλλά και να συμβάλουν στην διάγνωση πολλών παθήσεων, λένε οι ειδικοί.

Τα σκυλιά, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο ο πιο πιστός σύντροφος του ανθρώπου, αλλά μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν και γιατρός του, αφού έχουν την ικανότητα να γιατρεύουν τον πόνο, να μυρίζουν τον διαβήτη ή να φροντίζουν ηλικιωμένους. Αλήθεια εσάς ο γιατρός σας πόσα πόδια έχει;

Κάθε φορά, για παράδειγμα, που βγάζετε βόλτα το σκύλο σας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γυμναστείτε. Μια σχετική μελέτη από Αυστραλούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών για άσκηση.

Τα οφέλη όμως που έχουν τα κατοικίδια στην υγεία σας δεν σταματούν εκεί. Ένα κατοικίδιο μπορεί να καταπραΰνει το άγχος σας και να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως δείχνουν πολλές μελέτες.

Αν λοιπόν έχετε παρέα έναν τετράποδο φίλο στο σπίτι, έχετε πολλές πιθανότητες να είστε καλά στην υγεία σας. Όλα αυτά όμως είναι λίγο ως πολύ γνωστά, ιδιαίτερα στους ζωόφιλους, αυτό όμως που ίσως πολλοί να αγνοούν είναι ότι τα ζώα δεν έχουν μόνο θεραπευτικές ιδιότητες: μπορούν επίσης να διαγνώσουν και πολλές παθήσεις.

Τι μπορούν να κάνουν τα σκυλιά
Μυρίζουν τον καρκίνο
Ανιχνεύουν και το διαβήτη
Σκυλιά που γιατρεύουν τον πόνο
“Χείρα βοηθείας” στους ηλικιωμένους και τα παιδιά
Τα σκυλιά μυρίζουν τον καρκίνο
Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν διάφορες μορφές καρκίνου από την ανάσα των ασθενών, σύμφωνα με πειράματα ειδικών από τις ΗΠΑ. Μετά από εκπαίδευση μερικών εβδομάδων, οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύουν όγκους του στήθους ή του πνεύμονα. Η διαγνωστική ακρίβεια μάλιστα των σκύλων, όσον αφορά στη διάγνωση αυτών των μορφών καρκίνου, είναι εφάμιλλη των εργαστηριακών τεστ, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες θεωρούν πώς σύντομα τα σκυλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο διάγνωσης των ασθενειών. Πώς όμως μπορούν οι σκύλοι να οσφραίνονται τον καρκίνο; Ο αέρας που εκπνέουν όσοι πάσχουν από καρκίνο, περιέχει ίχνη ορισμένων χημικών ουσιών (π.χ. παράγωγα του βενζολίου). Ως γνωστόν τα σκυλιά έχουν πολύ ισχυρή όσφρηση και έτσι μπορούν να μυρίζουν ακόμη και ίχνη αυτών των χημικών ουσιών.

Επιστήμονες από την Καλιφόρνια, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, πειραματίστηκαν με τρία μη εκπαιδευμένα σκυλιά. Μετά από μερικές εβδομάδες εκπαίδευσης τα σκυλιά μύρισαν ειδικά δοχεία μέσα στα οποία είχαν εκπνεύσει ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του μαστού, αλλά και υγιή άτομα. Κατά τη διενέργεια του πειράματος, οι ερευνητές και οι εκπαιδευτές δεν γνώριζαν σε ποιον ανήκε το κάθε δείγμα.

Οι διαγνώσεις επιβεβαιώθηκαν έπειτα με βιοψίες. Τα σκυλιά ανίχνευσαν το 99% των ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα και το 88% των εθελοντών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού. Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει και τα ευρήματα παλαιότερων μελετών σύμφωνα με τις οποίες οι σκύλοι οσμίζονται και το μελάνωμα και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα κατά πόσο τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν και άλλες ασθένειες. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Integrative Cancer Therapies.

Ανιχνεύουν και το διαβήτη
Έχετε σκεφτεί ότι ο σκύλος μπορεί να τεθεί στη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη; Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται ήδη σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 για να ειδοποιήσουν το αφεντικό τους ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του είναι πολύ χαμηλά ώστε να προλάβει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Πώς; Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν μια αλλαγή στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που εκλύεται στην περίπτωση που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά.

Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν τα σκυλιά να σκουντούν, να γλύφουν ή να κοιτάζουν επίμονα τον ασθενή που πάσχει από διαβήτη όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα με το σάκχαρό του. Με αυτόν τον τρόπο τον ειδοποιούν ότι πρέπει να λάβει τα φάρμακα του.

Σκυλιά που γιατρεύουν τον πόνο
Τα σκυλιά μπορεί να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση του πόνου. Στην Αμερική μια μη κερδοσκοπική οργάνωση χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου που λέγεται «Xoloitzcuintli».

Η συγκεκριμένη ράτσα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους, που προέρχονται από χρόνιες παθήσεις όπως είναι η ινομυαλγία (μορφή ρευματισμού). Γενικά το σώμα του σκύλου έχει υψηλότερη θερμοκρασία από του ανθρώπου, στη συγκεκριμένη ράτσα ωστόσο επειδή δεν διαθέτει τρίχωμα, η θερμότητα μεταφέρεται πιο εύκολα, όταν ο σκύλος έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο προσφέροντάς του την ανακούφιση ίδια που μπορεί να του προσφέρει μια θερμοφόρα.

“Χείρα βοηθείας” στους ηλικιωμένους και τα παιδιά
Τα labrador και τα retriever είναι δύο ράτσες που εκπαιδεύονται για να βοηθούν τους ανθρώπους με άνοια υπενθυμίζοντας τους να παίρνουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους και να μην παραλείπουν γεύματα. Σύμφωνα με έρευνα η συγκατοίκηση των ηλικιωμένων που έχουν άνοια με ένα σκυλί τους βοηθάει να είναι πιο ήρεμοι και πιο δραστήριοι κοινωνικά. Από την άλλη, τα σκυλιά σύμφωνα με έρευνες μπορούν να περιορίσουν το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών με αυτισμό.

Ο οικογενειακός σκύλος με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει έναν σχετικά ανέξοδο τρόπο για να αποκτήσει το παιδί με αυτισμό έναν πιστό βοηθό μέσα στο σπίτι. Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν τα σκυλιά να προσέχουν τα παιδιά και να ακουμπούν το κεφάλι τους στην αγκαλιά του παιδιού, όταν αυτό είναι αγχωμένο, κάτι που το βοηθάει να ηρεμήσει.

Τι ακριβώς μυρίζουν τα σκυλιά;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές παθήσεις αλλοιώνουν τη μυρωδιά του σώματος με αποτέλεσμα η ανίχνευση αυτής της χαρακτηριστικής οσμής που εκλύεται από το σώμα να μπορεί χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους.

Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης και η ηπατική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση του διαβήτη π.χ. η ανάσα μπορεί να μυρίζει σαν ασετόν, ενώ όταν κάποιος έχει ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να μυρίζει σαν σάπιο ψάρι. Άλλα νοσήματα που αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος είναι η σχιζοφρένεια που προσδίδει μια μυρωδιά στον ιδρώτα που μοιάζει ξύδι, ενώ η ουρολοίμωξη κάνει τα ούρα να μυρίζουν σαν αμμωνία.

Η φαινυλκετονουρία, από την άλλη, κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν μέλι. Περισσότερες από 50 παθήσεις αλλάζουν τη μυρωδιά του στόματος, του ιδρώτα, του σώματος ή των ούρων. Όλες αυτές οι μυρωδιές δεν είναι τόσο έντονες ώστε να μπορεί να τις μυρίσει ένας άνθρωπος.

Τα σκυλιά όμως μπορούν. Εκτός όμως από τα σκυλιά, οι ειδικοί έχουν πλέον στη διάθεση τους και την τεχνολογία: πρόκειται για ηλεκτρονικές «μύτες» οι οποίες μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν τις μυρωδιές του σώματος. Η τεχνολογία της ανίχνευσης των νοσημάτων μέσω της μυρωδιάς του σώματος, έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανασκόπηση ιατρικής βιβλιογραφίας που είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Sensors».

oloygeia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα