Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς οι γλάστρες μπορεί να σκοτώσουν – Η θανατηφόρα ασθένεια που εμφανίζει...

Πώς οι γλάστρες μπορεί να σκοτώσουν – Η θανατηφόρα ασθένεια που εμφανίζει υψηλό πυρετό, δύσπνοια και παραισθήσεις

.

******

H κηπουρική είναι μια αγαπημένη ασχολία για αρκετό κόσμο, όπως και για μια ηλικιωμένη από τη Βρετανία, η οποία όμως κόντεψε να πεθάνει, αφού φροντίζοντας τις γλάστρες στο κήπο, νόσησε από μια θανατηφόρα ασθένεια.

Η 66χρονη Jillian Law κόλλησε τη νόσο των λεγεωνάριων φροντίζοντας τα φυτά της και εμφάνισε μια σειρά από σοβαρά συμπτώματα, τα οποία όμως αγνόησε αρχικά, επειδή έμοιαζαν με σημάδια από ασθένειες που έχει λόγω ηλικίας.

Όπως αναφέρει η dailymail.co.uk, μια πέρα του Απριλίου της περασμένης χρονιάς η γυναίκα ήταν στον κήπο της χωρίς κάποιο εξοπλισμό, όταν ένιωσε ένα πονοκέφαλο πάνω από το δεξί της αυτί. Τότε, σταμάτησε τις δουλειές, πήρε αντιβιοτικά και έπεσε για ύπνο, ενώ όταν ξύπνησε ένιωσε έντονο πόνο, αλλά θεώρησε πως ήταν σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από την οποία νοσεί

Παρόλα αυτά, την επόμενη μέρα είχε πυρετό 41 βαθμών περίπου, έκανε συνέχεια εμετό, ενώ μετά βίας μπορούσε να αναπνεύσει ή να περπατήσει. Μάλιστα, είχε έντονες παραισθήσεις, σε βαθμό που έβλεπε αντικείμενα να αιωρούνται και είπε ότι «στη ζωή μου δεν έχω πάρει ποτέ ναρκωτικά, φαντάζομαι όμως πως είναι να κάνεις LSD. Έβλεπα τα φλιτζάνια του καφέ να αιωρούνται».

Έτσι, ο σύζυγος της Ken Law την πήγε στο νοσοκομείο και οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ενδέχονταν να έχανε τη ζωή της, αφού είχε κολλήσει το βακτήριο λεγιονέλλας. «Τα αιμοσφαίρια μου έτρωγαν το ένα το άλλο. Τα όργανα μου έκλειναν και ένιωθα ότι πέθαινα», είπε χαρακτηριστικά.

Έκτοτε, έφτασε να ζυγίζει 40 κιλά, όμως σιγά-σιγά με τις κατάλληλες θεραπείες ανάρρωσε πλήρως και πλέον χρησιμοποιεί γάντια και μάσκα, κάθε φορά που ασχολείται με τον κήπο της.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι θα μπορούσα να πεθάνω αν ξανακολλήσω λεγιονέλλα, αλλά είμαι πολύ προσεκτική πλέον. Φοράω σφιχτές μάσκες προσώπου και γάντια στον κήπο και αλλάζω τα γάντια κάθε λίγες ώρες, ενώ πετάω τα παλιά», είπε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να αγνοεί τον βασικό εξοπλισμό που θα πρέπει να φοράει.

Πάνω από 50 είδη λεγιονέλλας

Συνολικά, υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετιστεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6), ενώ υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου.

Σύμφωνα με το ECDC, περίπου 1.000 άτομα νοσούν συνήθως κάθε χρόνο, ενώ ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι πρόκειται για μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae

Η μετάδοση δεν γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά με αερογενώς εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο και διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων.

Ακολουθούν πιθανές πηγές μόλυνσης:

  • Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
  • Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
  • Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
  • Θερμές ιαματικές πηγές
  • Ιαματικά λουτρά
  • Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
  • Σιντριβάνια
  • Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

 

πηγή aftodioikisi.gr

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα