Είναι απαραίτητο όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων (food retail) & ho.re.ca να είναι εξοπλισμένες με κορυφαίας ποιότητας επαγγελματικά ψυγεία.
Όμως, για να επιτελούν σωστά τη λειτουργία τους, τα ψυγεία πρέπει να είναι και σωστά οργανωμένα.
Γι’ αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 6 χρήσιμα tips για τη σωστή οργάνωση του επαγγελματικού σας ψυγείου. Πάμε αμέσως να τα δούμε!
1. Καθαρίστε πριν ξεκινήσετε την οργάνωση
Πριν ξεκινήσετε την οργάνωση, βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο είναι καθαρό.
Αφαιρέστε όλα τα τρόφιμα και καθαρίστε καλά τις επιφάνειες με απολυμαντικά προϊόντα.
Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν βακτήρια ή μυρωδιές που μπορούν να επηρεάσουν τα νέα τρόφιμα που θα τοποθετήσετε μέσα.
2. Διαχωρίστε τα τρόφιμα
Χωρίστε τα τρόφιμα σε κατηγορίες όπως κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά κ.λπ., και τοποθετήστε τα σε διαφορετικά ψυγεία ανάλογα με τη θερμοκρασία κάθε κατηγορίας τροφίμων..
Τα ωμά κρέατα και τα ψάρια καλό θα ήταν να βρίσκονται σε χαμηλότερα ράφια για να αποτραπεί η διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα.
Τοποθετήστε τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε εύκολα προσβάσιμα σημεία.
Χρησιμοποιήστε διαχωριστικά ράφια και συρτάρια για να τα εντοπίζετε πιο άμεσα.
- Προγραμματίστε τις παραλαβές και εκπαιδεύστε το προσωπικό
Προγραμματίστε τις παραλαβές ώστε να μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με προϊόντα και να έχετε πάντα καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων.
Επίσης, είναι βασικό να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας σχετικά με τις πρακτικές οργάνωσης, καθαριότητας και ασφάλειας τροφίμων. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό σε ένα ψυγείο να μην φράζονται οι αεραγωγοί του ψυγείου ώστε να γίνεται πιο σωστά και αποτελεσματικά η κυκλοφορία του αέρα.
Όταν όλοι γνωρίζουν και εφαρμόζουν τις ίδιες αρχές, η διαχείριση του ψυγείου γίνεται πολύ πιο αποδοτική.
- Χρησιμοποιήστε διάφανα δοχεία ή τελάρα
Η επένδυση σε διάφανα δοχεία ή τελάρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην οργάνωση των τροφίμων μέσα στα ψυγεία.
Τα διαφανή δοχεία επιτρέπουν την εύκολη αναγνώριση του περιεχομένου τους, ενώ βοηθούν να διατηρείτε τα τρόφιμα σε κατηγορίες ή ανά είδος.
- Χρησιμοποιήστε ετικέτες στα ράφια και στα προϊόντα
Χρησιμοποιήστε ετικέτες για τα ράφια, ώστε να είναι σαφές ποια κατηγορία τροφίμων αποθηκεύετε σε κάθε θέση, διευκολύνοντας την οργάνωση και την εύρεση προϊόντων.
Μπορείτε να βάλετε επίσης ετικέτες σε όλα τα προϊόντα με την ημερομηνία παραλαβής και τη λήξη τους για εύκολη παρακολούθηση και διαχείριση αποθεμάτων, καθώς και με την τιμή του εκάστοτε προϊόντος.
- Τοποθετήστε τα πιο ευαίσθητα προϊόντα μπροστά
Τα τρόφιμα που έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης πρέπει να τοποθετούνται σε εύκολα προσβάσιμες θέσεις, όπως τα μπροστινά ράφια.
Αυτό θα βοηθήσει να καταναλωθούν πρώτα, μειώνοντας τις επιστροφές τους.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε το επαγγελματικό σας ψυγείο οργανωμένο και καθαρό εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή απόδοσή του, αλλά και την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που αποθηκεύετε.