Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαPOS: Λήγει η προθεσμία για τις εποχικές επιχειρήσεις – Τσουχτερά αναμένεται να...

POS: Λήγει η προθεσμία για τις εποχικές επιχειρήσεις – Τσουχτερά αναμένεται να είναι τα πρόστιμα

Λήγει η προθεσμία για τις εποχικές εταιρείες που δεν διαθέτουν POS, με τους ελεγκτές να οργώνουν την αγορά με σκοπό να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδέσει την ταμειακή μηχανή τους με τα τερματικά αποδοχής πληρωμών με κάρτα.
Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, στο στόχαστρο έχουν μπει πλέον οι εποχικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιύνται στα νησιά και οφείλουν από την πρώτη κιόλας μέρα της επαναλειτουργίας τους να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές με τα τερματικά. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι περίπου 300.000 διασυνδέσεις έχουν ολοκληρωθεί και πλέον ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές ορισμένων υποκατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες, για διάφορους πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων
7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή και POS θα πρέπει έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή ή και το POS και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.
Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα.
Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους θα πρέπει να έχουν έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης αφού είναι ενταγμένες στον Τειρεσία θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν POS καθώς μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ.
Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες
Όσες επιχειρήσεις εντοπιστούν να μην έχουν ολοκληρώσει την διασύνδεση των ταμειακών με το POS θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο θα φτάνει στα 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).
Τέλος, αναφορικά με το σύστημα IRIS, θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα