Λίγες χιλιάδες είναι οι εναπομείναντες ασφαλισμένοι που έχουν και το 2023 το δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη με τα μεταβατικά όρια ηλικίας νωρίτερα από τα 62 και τα 67 έτη. Πρόκειται κυρίως για γονείς και ασφαλισμένους με 35ετία στον δημόσιο τομέα, μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό και ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Η γκάμα των ηλικιών ξεκινά από τις μητέρες ανηλίκων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 56 έτη και 9 μήνες και φτάνει έως τα 61 έτη και 9 μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ηλικία που απέχει μια ανάσα από το γενικό όριο ηλικίας των 62 ετών.
Παράλληλα, νέα αυξημένα όρια ισχύουν στο Δημόσιο με τον καινούριο χρόνο (από 1η Ιανουαρίου) για τις μειωμένες συντάξεις, καθώς, σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, το όριο για τις μειωμένες είναι πλέον το 62ο έτος.
Επισημαίνουμε ότι όσοι κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα οποτεδήποτε στο μέλλον, χωρίς να εγκλωβίζονται ή να επηρεάζονται από τον ερχομό του νέου έτους.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο κ. Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος, ειδικός σε θέματα ασφάλισης, πρόωρη σύνταξη δικαιούνται το 2023 οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:
1. Δημόσιο με 35ετία: Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 35 έτη ασφάλισης, ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών, όσο και τα 58 έτη. Ετσι θα μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 έτη και 6 μήνες.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στο Δημόσιο, γεννηθείς τον Απρίλιο του 1962, έχει το 2021 τα απαιτούμενα 35 χρόνια ασφάλισης. Κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 61 έτη και 6 μήνες που συμπληρώνει τον Οκτώβριο του 2023. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τον Οκτώβριο του 2023 και έπειτα.