Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠλαστικά καπάκια: Γιατί άλλαξαν τα μπουκάλια – Τι αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή οδηγία

Πλαστικά καπάκια: Γιατί άλλαξαν τα μπουκάλια – Τι αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή οδηγία

.

Μία μεγάλη αλλαγή που σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει σχετικά με τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης αφορά στα καπάκια των δοχείων υγρών, χωρητικότητας έως και τρία λίτρα.

Πλέον δεν είναι αποσπόμενα, όπως παλιά, αλλά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μην αφαιρούνται εύκολα από την υπόλοιπη συσκευασία.

 

Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και σχόλια, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2019, έχει εκδώσει σχετική οδηγία (2019/904), η οποία μάλιστα θα έχει υποχρεωτική μορφή από τον Ιούλιο του 2024.

Το σχετικό σημείο του κανονισμού της ΕΕ για την παραγωγή Caps & Closures αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επομένως, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών κλεισίματος και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, τις απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα II της οδηγίας 94/62/ΕΚ.»

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε μετά από σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία καταγράφηκαν τα καπάκια πλαστικών μπουκαλιών σε μεγάλες ποσότητες στις παραλίες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου.

Τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα κοινών καταναλωτικών προϊόντων ταχείας κατανάλωσης που απορρίπτονται αφού έχουν χρησιμοποιηθεί μία φορά σύμφωνα με τον προορισμό τους, ανακυκλώνονται σπανίως και συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Σημαντικό ποσοστό των αλιευτικών εργαλείων που διατίθενται στην αγορά δεν συλλέγεται για επεξεργασία.

Επομένως τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη αποτελούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στο πλαίσιο των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία και βλάπτουν δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η ναυτιλία.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα