Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΦόροι: Βαρύ το φορτίο του Αυγούστου – Τι καλούμαστε να πληρώσουμε

Φόροι: Βαρύ το φορτίο του Αυγούστου – Τι καλούμαστε να πληρώσουμε

- Advertisement -

 

Βαρύ φορτίο φόρων φέρνει ο Αύγουστος για όλους τους φορολογούμενους, ειδικά όμως για όσους δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις και θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση στο τέλος του επόμενου μήνα.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα «απαιτητικό» σε έσοδα, αφού πρέπει να εισπραχθούν στα 32,361 δισ. ευρώ, ενώ τα «πρωτεία» από τον Ιούλιο, οπότε και είχαν προϋπολογισθεί εισπράξεις ύψους περίπου 6,4 δισ. ευρώ, τα παίρνει ο Αύγουστος, που είχε προϋπολογισμό περίπου 5 δισ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος.

Οι φουσκωμένοι έμμεσοι φόροι
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αύξηση των εισπράξεων και κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου στηρίζεται περισσότερο στους έμμεσους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ), που συνεχίζουν να αποτελούν τους κύριους «αιμοδότες» των εισπράξεων, λόγω φυσικά των αυξημένων τιμών που κυριαρχούν στην αγορά, σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ μειώνουν ταυτόχρονα τζίρους από την αγορά.

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ
Πέρα από τα ανωτέρω, οι αυξημένες εισπράξεις για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου «δικαιολογούνται» φυσικά από το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό του έτους καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων, με πρώτες τις δόσεις των ισχυουσών ρυθμίσεων.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει για πόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αντεπεξέρχονται στον γολγοθά των φόρων που πρέπει να καταβάλλουν, από τη στιγμή που κάθε μήνα με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και από τη μέχρι σήμερα πορεία και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που «πετούν» πάνω από 104 δισ. ευρώ.

Αυτή άλλωστε είναι πλέον και η μεγάλη αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εάν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις, που είναι μεν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως προστίθενται σε μια σειρά πολλών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι πολίτες.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού
Επισημαίνεται ότι, με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, βάσει αθροιστικής εξέλιξης, ως εξής:

Ιούλιος: 31.421 εκατ. ευρώ (+6.361 εκατ. ευρώ)
Αύγουστος: 36.494 εκατ. ευρώ (+5.073 εκατ. ευρώ)
Σεπτέμβριος: 41.827 εκατ. ευρώ (+5.333 εκατ. ευρώ)
Οκτώβριος: 46.900 εκατ. ευρώ (+5.073 εκατ. ευρώ)
Νοέμβριος: 51.864 εκατ. ευρώ (+4.964 εκατ. ευρώ)
Δεκέμβριος: 57.421 εκατ. ευρώ (+5.557 εκατ. ευρώ).
Υψηλότερα ο πήχυς
Η τρέχουσα χρονιά είναι γενικότερα πιο απαιτητική σε φόρους σε σχέση με την προηγούμενη, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι έως το τέλος του 2023:

Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν σε 32,5 δισ., αυξημένοι κατά 972 εκατ. ή 3,1% έναντι του 2022. Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 22,2 δισ., αυξημένα κατά 789 εκατ. έναντι του 2022, και οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,1 δισ., αυξημένοι κατά 41 εκατ. έναντι του 2022.
Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 17,7 δισ., αυξημένος κατά 916 εκατ. ή 5,4% έναντι του 2022.
Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,3 δισ., αυξημένος κατά 167 εκατ. έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 695 εκατ. έναντι του 2022 και να διαμορφωθεί στα 5,09 δισ.  Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να ανέλθουν σε 2,3 δισ., χωρίς απόκλιση έναντι του 2022.

ναυτεμπορική

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα