Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤο μεγάλο comeback του λιγνίτη

Το μεγάλο comeback του λιγνίτη

- Advertisement -

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, η λιγνιτική παραγωγή παρουσιάζει υπερδιπλασιασμό και αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 20% του συνολικού μείγματος παραγωγής, όταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες οι λιγνίτες παρουσίαζαν ελάχιστη συνεισφορά στην κάλυψη των αναγκών του συστήματος.

Ωστόσο, καθώς οι συνθήκες της αγοράς έχουν διαφοροποιηθεί, έχει ήδη ξεκινήσει να τίθεται σε εφαρμογή η στρατηγική για ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία συγκυριακά εμφανίζεται λόγω της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου, πιο ανταγωνιστική από την ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι ενδέχεται να παρατείνει τη λειτουργία των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων (Άγιος Δημήτριος 5 και Μελίτη), ενώ και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά το τέλος του καλοκαιριού μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες να συνεχίσει να λειτουργεί ως λιγνιτική (και να μην μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου) έως το 2028.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η λιγνιτική παραγωγή πρόκειται μέσα στην επόμενη διετία να αυξηθεί κατά 50%, προσωρινά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ το μέτρο θα επαναξιολογείται με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις επιμέρους αλλαγές στο σχεδιασμό, ο βασικός στόχος του πλάνου για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 παραμένει σε ισχύ.

Υπερδιπλασιασμός

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ ήδη τις τελευταίες ημέρες η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη παρουσιάζει σημαντική αύξηση και αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 20% του συνολικού μείγματος παραγωγής.

Ενδεικτικά το περασμένο Σάββατο ο λιγνίτης αντιπροσώπευε το 25% του μείγματος παραγωγής, την Παρασκευή το 23%, την Πέμπτη το 22%. Τη Δευτέρα το ποσοστό του λιγνίτη ήταν 19%, χθες 17% ενώ για σήμερα προβλέπεται να κινηθεί στο 21% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αλλαγής αρκεί να σημειωθεί ότι το μήνα Μάιο η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε μόλις το 5,8% της συνολικής παραγωγής, ενώ συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,3%.

Προετοιμασία

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους τις προετοιμασίες προκειμένου να “χτίσει” αποθέματα στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων, που θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες το καλοκαίρι ή ακόμη και τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβληθεί προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται αύξηση της λιγντικής παραγωγής στις 6,5 ή και ακόμη και τις 7 TWh έως τον Απρίλιο του 2023.

Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ετήσια κατανάλωση από τα 15 εκατ. τόνους λιγνίτη στα 16,5 εκατ. τόνους λινγίτη.

Το 2021 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ανήλθε σε 5,3 TWh ενώ η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν 4,3TWh με κατανάλωση 10,4 εκατ. τόνων λιγνίτη.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν αποσυρθεί οι μονάδες της ΔΕΗ Αμύνταιο 1,2, Καρδιά 3,4 ενώ για φέτος προβλέπεται να συμβεί το ίδιο στις μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4 και Μεγαλόπολη 3.

Για το 2023 ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για απόσυρση των μονάδων Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Άγιος Δημήτριος 5 συνολικής ισχύος 890MW ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός θα τροποποιηθεί.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των αποσύρσεων των μονάδων καταγράφεται μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ.

Στη Δ. Μακεδονία το μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ φτάνει τα 760 άτομα από 1100 και στα ορυχεία 1400 από 2000 το 2019. Αντίστοιχα στη Μεγαλόπολη το μόνιμο προσωπικό στις μονάδες είναι 250 άτομα από 330 το 2019 και στα ορυχεία 320 από 410.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα