Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤα «τρικ» που… εξαφανίζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Τα «τρικ» που… εξαφανίζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής

- Advertisement -

Αναστολή στην επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής, στους λογαριασμούς ρεύματος για 11 μήνες, όπως και αλλαγή προμηθευτή και τιμολογίου προμήθειας χωρίς «πέναλτι» προβλέπει μεταξύ άλλων σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή: Η «διευθέτηση» αυτή έρχεται σε συνέχεια της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο βάσει της οποίας επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο. «Πλαφόν» πάντως που η τιμή του επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί.

 

Με αρκετά «κενά» ακόμη -τα οποία θα προσδιοριστούν  με υπουργικές αποφάσεις ως και την 1η Ιουλίου- αλλά με σαφή στόχο να περιοριστεί το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής και να πληρώνει ο καταναλωτής το 15% με 20% των επιβαρύνσεων που προέκυψαν τους προηγούμενους μήνες, προχωρά η περιβόητη… αναστολή της ρήτρας.

«Εξαφανίζεται» από τους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής
Η ρύθμιση βάζει «πάγο» στη ρήτρα αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Όπως προβλέπεται οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν έως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει έως τις 10 Ιουλίου. Η ρήτρα θα εφαρμοσθεί και θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις έως την 1η Αυγούστου.

Με άλλα λόγια, στους λογαριασμούς από τον Αύγουστο θα αναγράφεται η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Έτσι, δεν θα υπάρχει πλέον διακριτή επισήμανση για το ύψος της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, αν και θα συνεχίσει να συνδέεται το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής με την χονδρεμπορική αγορά.

Και αυτό γιατί κάθε μήνα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους «έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ -2) πριν από το μήνα εφαρμογής (Μ) τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας».

Ως φαίνεται αυτές οι χρεώσεις θα είναι ανάλογες με την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς.

Ποια θα είναι τα πλαφόν στις τιμές ενέργειας
Η ρύθμιση βέβαια που κατατέθηκε στην Βουλή έρχεται σε συνέχεια των προβλέψεων για τη δημιουργία ενός έκτακτου ειδικού μηχανισμού που ουσιαστικά πως λειτουργεί; Η διαφορά ανάμεσα στα πλαφόν για τις τιμές ενέργειας και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από εκεί θα χρηματοδοτείται η μείωση των τιμολογίων.

Ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) θεσμοθετείται πια, με τις λεπτομέρειές του όμως να παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί πριν από την 1η Ιουλίου. Με την υπουργική απόφαση θα προσδιοριστούν και τα πλαφόν για κάθε τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, ως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα «πλαφόν» και έτσι δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς πόσο θα μειωθούν τα τιμολόγια για τους καταναλωτές.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι παραγωγοί ενέργειας από μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες θα έχουν «ταβάνι» τα 110 ευρώ/MWh, οι ΑΠΕ που δεν έχουν συμβασιοποιημένες ταρίφες θα έχουν όριο τα 85 ευρώ/MWh, οι λιγνιτικές μονάδες τα 200 ευρώ/MWh και οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου τα 230-240 ευρώ/ΜWh. Για τους λιγνίτες η βασική υπόθεση εργασίας για την τιμολόγηση είναι το κόστος εκπομπών CO2 διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ο τόνος ενώ για τα εργοστάσια φυσικού αερίου η τιμή του TTF είναι τα 100 ευρώ/ΜWh και η μέση αποτελεσματικότητα το 50%.

Παράδειγμα μείωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής
Σε κάθε περίπτωση, ο έκτακτος μηχανισμός φιλοδοξεί να απορροφήσει το 80% ή και παραπάνω της επιπλέον χρέωσης στο ρεύμα, που πλήρωναν τα νοικοκυριά μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Έτσι, αν υποθέσουμε πως –για παράδειγμα- νοικοκυριό με κατανάλωση 375KWH το μήνα, τον Μάρτιο, όταν η μέση χονδρική τιμή ήταν 272,68ευρώ/MWh πλήρωσε ρήτρα αναπροσαρμογής 108 ευρώ, με τις παρεμβάσεις που προωθούνται και για την ίδια βεβαίως κατανάλωση ο λογαριασμός κατρακυλά στα 21 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται επίσης ότι το επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς το «πέναλτι» που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.

πηγή enikonomia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα