Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣτο μικροσκόπιο τα «χρυσά διαβατήρια» σε Ρώσους

Στο μικροσκόπιο τα «χρυσά διαβατήρια» σε Ρώσους

Από τα 21 δισ. ευρώ που έχουν εισπράξει οι χώρες της Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία για την έκδοση «χρυσών διαβατηρίων», τα 3 δισ. προήλθαν από Ρώσους. Πάνω από 4.000 Ρώσοι έχουν επενδύσει σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν την απόκτηση διαβατηρίου. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία απέκτησε νέο ενδιαφέρον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Τσεχία πλέον σταμάτησαν να εκδίδουν «χρυσές βίζες» σε Ρώσους, ενώ η Βρετανία κατήργησε εντελώς τις βίζες αυτές. Η Κύπρος τις κατήργησε το 2020, η Βουλγαρία έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για την απαγόρευσή τους και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απομένει είναι η Μάλτα.

Οι περισσότερες βίζες αυτού του είδους έχουν χορηγηθεί σε νομοταγείς πολίτες από όλο τον κόσμο, που έχουν μια οικονομική επιφάνεια, όχι σε δισεκατομμυριούχους. Το κόστος για την απόκτησή τους κυμαινόταν από 127.000 στη Βουλγαρία έως 1,2 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία. Ομως οι Ρώσοι έχουν βρεθεί τώρα στο μικροσκόπιο εξαιτίας της εθνικότητάς τους.

Η ευρωβουλευτής Σοφία Ιντ Βελντ, εισηγήτρια της έκθεσης για τα «χρυσά διαβατήρια» στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι πολλοί από τους Ρώσους που έλαβαν τέτοια διαβατήρια έχουν σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ξεφεύγουν από τις κυρώσεις απλά επιδεικνύοντας τα ευρωπαϊκά τους διαβατήρια», είπε η Ιντ Βελντ. Το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων ελέγχων για όσους ζητούν τέτοια διαβατήρια, αλλά και για τους μεσάζοντες –δικηγόρους, τράπεζες, λογιστές κ.λπ.– που μεσολαβούν σε τέτοιες υποθέσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα