Νέες ανατιμήσεις – φωτιά έρχονται σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τον Οκτώβριο, ενώ δεν αποκλείεται τον χειμώνα η φέτα να φτάσει να πωλείται ακόμη και 15 ευρώ το κιλό λόγω της μείωσης της παραγωγής του γάλακτος και του κινδύνου ελλείψεων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη στα χέρια τους τις λίστες με τις νέες τιμές των προϊόντων για τον Οκτώβριο και όπως φαίνεται έρχεται ακόμη ένας δύσκολος μήνας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, υποστήριξε ότι «οι αυξήσεις είναι γενικά κάθε μήνα στα προϊόντα που μας έρχονται περίπου από 4% έως 12%», ενώ πρόσθεσε, ότι «η πρόβλεψη για τον Οκτώβριο είναι ότι θα έχουμε αυξήσεις στα αυγά, σε κάποια κατεψυγμένα λαχανικά, σε ορισμένα αλλαντικά σε τυροκομικά, απορρυπαντικά και καλλυντικά».
Έως τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικές αυξήσεις έχουν καταγραφεί σε όλες τις κατηγορίες των αλλαντικών τον Σεπτέμβριο (και έρχονται και νέες τον Οκτώβριο), στα τυροκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, όπου ήδη έχουν γίνει δύο ανατιμήσεις και έρχεται και νέα αύξηση.
Ο κ. Πηλίδης επεσήμανε και τον κίνδυνο για ελλείψεις γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων τον χειμώνα λόγω της μειωμένης παραγωγής γάλακτος, με αποτέλεσμα το προϊόν να γίνεται δυσέρευτο και να ανεβαίνει η τιμή του.
Δεν απέκλεισε έτσι, το ενδεχόμενο η φέτα να φτάσει να πωλείται ακόμη και στα 15 ευρώ το κιλό.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της κατανάλωσης, ο κ. Πηλίδης απάντησε ότι «ο τζίρος των σούπερ μάρκετ είναι περίπου ο ίδιος σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα, όμως, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι τιμές είναι αυξημένες κατά 12%- 15%, αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής αγοράζει λιγότερα προϊόντα, ψωνίζει κατά 15% λιγότερο».
Ο ίδιος διευκρίνισε, όπως αναφέρει το enikos.gr, ότι όλο και περισσότερο οι καταναλωτές στρέφονται στην ιδιωτική ετικέτα που συνδυάζει και χαμηλότερη τιμή και ποιότητα, ενώ όπως, είπε, δεν υπάρχει πλέον πιστότητα σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές επισκέπτονται δύο- τρία σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουν, επιλέγοντας τις προσφορές.
Για τις μικρότερες συσκευασίες
Σχετικά με το φαινόμενο μείωσης της συσκευασίας ο κ. Πηλίδης είπε ότι «το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, απλώς πλέον έχει ενταθεί. Για παράδειγμα στα απορρυπαντικά πλυντηρίου από το 2010 και μετά έχουν μειωθεί οι ποσότητες. Παλιά παίρναμε απορρυπαντικό 3, 5 και 7 κιλών ενώ πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα κιλά, αλλά μεζούρες.
Η τάση έχει επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, όπως οι μαργαρίνες, τα αφρόλουτρα, τα φασολάκια κ.α. Αυτό το κάνουν οι εταιρείες προκειμένου να μην αυξηθεί πολύ η τιμή -γιατί αν ήταν κανονικά τα γραμμάρια θα αυξανόταν πιο πολύ. Είναι θέμα marketing, για να φαίνεται πιο προσιτό ένα προϊόν στον καταναλωτή μειώνουν τις ποσότητες και αυξάνουν την τιμή λιγότερο στο τεμάχιο».
Σύμφωνα με τον κ. Πηλίδη, «αυτό δεν έχει κάποια πονηριά. Είναι marketing, δεν ισχύει ότι το κάνουν οι εταιρείες για να κλέψουν τον καταναλωτή. Στο ταμπελάκι αναγράφεται πάντα και η τιμή του κιλού. Ο καταναλωτής μπορεί να βγάζει από εκεί συμπέρασμα για το ποιες πραγματικά είναι οι αυξήσεις».