Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία«Κούρεμα» για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί – Ποιες είναι οι διαδικασίες...

«Κούρεμα» για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί – Ποιες είναι οι διαδικασίες για έκπτωση 40%

- Advertisement -

Πληρώνοντας λίγο παραπάνω από το μισό πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί ξεμπλέκουν από τα… πολλά πάρε – δώσε με την Εφορία, χιλιάδες φορολογούμενοι.

Αντί να εμπλακούν σε διαδικασίες προσφυγών και ενδεχόμενων περαιτέρω ελέγχων, προχωρούν σε συμβιβασμούς και καταβάλλουν μειωμένα πρόστιμα «κλείνοντας» τις υποθέσεις τους με μια απλή κίνηση.

Αυτή προϋποθέτει μετά την υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης και την έκδοση του «φύλλου ελέγχου», την αποδοχή των όποιων κυρώσεων τους έχουν επιβληθεί με σχεδόν άμεση εξόφλησή τους.

Συγκεκριμένα, φορολογούμενοι, οι οποίοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα, έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση μετά την έκδοση του «φύλλου ελέγχου», να αποδεχτούν το πρόστιμο και να γλιτώσουν το 40% αυτού.

Ποια είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται
Εφόσον λοιπόν κάποιος έχει κατηγορηθεί από τις ελεγκτικές αρχές για φοροδιαφυγή ή ακόμη και για απλές φορολογικές παραβάσεις μπορεί να συμβιβαστεί, να πληρώσει «κουρεμένο» κατά 40% πρόστιμο και να «κλείσει» την υπόθεσή του.

Όπως άλλωστε, προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσφεύγουν στην συγκεκριμένη μέθοδο, της αποδοχής της παράβασης, κάτι για το οποίο στελέχη της φορολογικής διοίκησης εκφράζουν την ικανοποίησή τους, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο «ξεμπλοκάρουν» οι υπηρεσίες που απαλλάσσονται από περιττό βάρος και τον αυξημένο φόρτο εργασίας που επισύρουν οι έλεγχοι και οι προσφυγές.

Οι φορολογούμενοι που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα, έχουν την ευχέρεια να υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, μετά την έκδοση του «φύλλου ελέγχου», να αποδεχτούν το πρόστιμο και να γλιτώσουν το 40%.

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, σε περίπτωση που εκδοθεί από τη φορολογική διοίκηση πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (π.χ. κατόπιν ελέγχου) λόγω ανακρίβειας δήλωσης, το πρόστιμο που βεβαιώνεται κλιμακώνεται ως εξής:

10% επί της διαφοράς του κύριου φόρου, εάν η διαφορά ανέρχεται από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση.
25% επί της διαφοράς του κύριου φόρου, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 20% έως 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση. – 50% επί της διαφοράς του κύριου φόρου, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη δήλωση.
Για τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, το πρόστιμο ανέρχεται σε 50% επί της διαφοράς του κύριου φόρου. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης (εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων και λοιπών φόρων).
Πώς μειώνεται το πρόστιμο
Σε περίπτωση λοιπόν που υποβληθεί εκπρόθεσμη (αρχική ή τροποποιητική) χρεωστική δήλωση, μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή αφού προσκληθεί από την ΑΑΔΕ για την παροχή πληροφοριών, μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, βεβαιώνεται το ανωτέρω πρόστιμο.

Εντούτοις, το πρόστιμο μειώνεται στο 60%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών. Η μείωση αυτή δεν ισχύει για τον παρακρατούμενο φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Σε όλες, δε, τις περιπτώσεις που λόγω της εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης οφείλεται φόρος, επιβάλλεται και τόκος 8,76% ετησίως επί του κύριου φόρου, χωρίς ανώτατο όριο.

Να σημειωθεί πως για τις εκπρόθεσμες (αρχικές ή τροποποιητικές) χρεωστικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου το πρόστιμο είναι:

100 ευρώ, όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
250 ευρώ όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και
500 ευρώ όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Δεν επιβάλλεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων, εφόσον η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Πηγή:enikos.gr/
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα