Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚαλάθι νοικοκυριού: Το σαφάρι για καλύτερη τιμή και οι αλλαγές της δεύτερης...

Καλάθι νοικοκυριού: Το σαφάρι για καλύτερη τιμή και οι αλλαγές της δεύτερης εβδομάδας

- Advertisement -

Μείωση τιμών σε αρκετά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, μικρή προσθήκη επώνυμων προϊόντων και εξαντλητική έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές, είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Κυριαρχεί η ιδιωτική ετικέτα – Αδειάζουν τα ράφια των οικονομικών προϊόντων
Μια «μελέτη» στα 14 διαφορετικά καλάθια που είναι αναρτημένα στο https://e-katanalotis.gov.gr/householdBasket δείχνει πως τα πιο συμφέροντα για τον καταναλωτή, είναι αυτά των αλυσίδων οι οποίες έχουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων στην ιδιωτική ετικέτα και άρα έχουν εξ’ ορισμού και πιο μεγάλα περιθώρια για εκπτώσεις, σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα.

Όπως σημειώνεται και στο ρεπορτάζ του Money Review: στον Σκλαβενίτη από τα 64 προϊόντα τα 34 είναι ιδιωτικής ετικέτας, στον ΑΒ Βασιλόπουλος από τα 75 προϊόντα τα 51 είναι ιδιωτικής ετικέτας. Στα Lidl από τα 51 προϊόντα, μόλις τα 5 είναι επώνυμα, ενώ στα MyMarket από τα 52 προϊόντα τα 12 είναι ιδωτικής ετικέτας.

Μάλιστα, η επίσκεψη στα ίδια σούπερ μάρκετ όπου πραγματοποιήσαμε έρευνα και την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, δείχνει πως σε αρκετές περιπτώσεις, οι τιμές στα ιδιωτικής ετικέτας, μειώθηκαν, κάνοντάς τα ακόμα πιο ανταγωνιστικά.

Για παράδειγμα, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας, η φέτα, συσκευασίας 400 γρ. κοστίζει αυτή την εβδομάδα 3,98 ευρώ, ενώ την προηγούμενη η ίδια συσκευασία τιμολογούνταν στα 4,45 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το τυρί gouda σε φέτες (συσκευασία των 200 γρ.) που αυτή την εβδομάδα κοστίζει 1,59 ευρώ, ενώ την περασμένη ήταν στα 2,16 ευρώ. Μείωση «είδε» και η δωδεκάδα των αυγών που από τα 2,59 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, έπεσε στα 2,35 ευρώ.

Ακολούθως, χαμήλωσαν οι τιμές και στα: ηλιέλαιο (από 3,25 ευρώ στα 3,15 ευρώ), φακές (από 1,10 στο 0,99), ζάχαρη (από 1,28 στο 1,15), χλωρίνη (από 0,99 στο 0,95) αλλά και οδοντόκρεμα (από 2,28 στο 1,14). Να σημειωθεί ότι από όλα τα παραπάνω, μόνο η οδοντόκρεμα είναι «επώνυμη» (δεν υπάρχει άλλωστε προϊόν ιδιωτικής ετικέτας σε αυτή την περίπτωση). Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει προσθέσει αυτή την εβδομάδα και λίγα επώνυμα προϊόντα (σαμπουάν, συσκευασμένο ψωμί, απορρυπαντικό πιάτων).

Έτερη μεγάλη αλυσίδα, η οποία επίσης «χτίζει» μεγάλο κομμάτι του τζίρου της με τα δικά της προϊόντα, έχει αυτή την εβδομάδα τις ίδιες τιμές με την πρώτη, στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, έχοντας επίσης ρίξει τιμές σε μερικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, το συσκευασμένο νωπό κοτόπουλο, από τα 3,75 ευρώ το τεμάχιο έπεσε στα 2,95 ευρώ. Οι προσθήκες σε επώνυμα αγαθά είναι και σε αυτή την περίπτωση ελάχιστες, κάτι που δείχνει πως ο ανταγωνισμός των μεγάλων της αγοράς «παίζεται» γύρω από τα δικά τους προϊόντα.

Και στα δύο καταστήματα, μερικά από τα ράφια με τη σήμανση του «καλαθιού» (σ.σ αυτή την εβδομάδα, το ταμπελάκι έγινε πιο εμφανές), είχαν αδειάσει στα μισά της ημέρας. Άλλωστε, αναφερόμαστε σε προϊόντα που ενώ μέχρι πρότινος ήταν τα λιγότερο διαφημισμένα, τώρα λανσάρονται σε καλές θέσεις μέσα στα καταστήματα.

Όπως πάντως είπε στην «Κ» μια κυρία που στεκόταν μπροστά από τα άδεια ράφια με το ρύζι καρολίνα – προς 0,76 ευρώ τα 500 γραμμάρια –: «Το επόμενο διαθέσιμο κοστίζει 1,89 ευρώ. Είναι τεράστια η διαφορά». Σε ερώτηση που κάναμε στους υπαλλήλους για το πότε θα ξαναγέμιζε το ράφι, μάς απάντησαν: «αύριο πάλι», με την κυρία δίπλα μας να λέει: «άρα αύριο πρέπει να έρθουμε πιο νωρίς».

Να σημειωθεί εδώ πως χθες, στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κάλεσε τα σούπερ μάρκετ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το «καλάθι του νοικοκυριού». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα του υπουργείου για πιο ενεργή συμμετοχή, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών υποστήριξαν ότι υφίστανται αθέμιτες πρακτικές από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ τόνισαν την ύπαρξη μεγάλων προγραμμάτων προσφορών.

Συμφέρουσες σε πολλές περιπτώσεις οι αγορές από τις πιο μικρές αλυσίδες
Ενδιαφέρον είναι πάντως και το ότι νέους πελάτες, με αφορμή το «καλάθι του νοικοκυριού», φαίνεται να κερδίζουν και τα discount (σ.σ εκπτωτικά) αλλά και τα πιο μικρά σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν διαθέτουν δικά τους προϊόντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το «καλάθι» γεμίζει, θέλοντας και μη, με επώνυμα, τα οποία, συχνά έχουν καλύτερες τιμές από ό,τι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επώνυμου φρέσκου γάλακτος, το οποίο σε ένα discount super market κοστίζει 1,19 ευρώ (από 1,55 -1,60 που διατίθεται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ) όταν την ίδια σχεδόν τιμή (1,12 ευρώ) έχουν τα γάλατα ιδιωτικής ετικέτας. Και σε αυτή την περίπτωση, το συγκεκριμένο γάλα είχε τελειώσει από νωρίς, με τους υπάλληλους να λένε στην «Κ» πως καταναλωτές ήρθαν στοχευμένα στο κατάστημα για το συγκεκριμένο προϊόν.

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, στις περιπτώσεις των άδειων ραφιών, οι επιχειρήσεις οφείλουν να τα γεμίζουν άμεσα με το ίδιο, ή αν αυτό έχει τελειώσει, με εφάμιλλο προϊόν, στην ίδια τιμή. Μάλιστα, τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπττυξης, προβλέπει πρόστιμο ύψους 1.000 έως 50.000 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν απρόσκοπτα τα προϊόντα του «καλαθιού».

Πηγές της «Κ» σημείωσαν πως το ζήτημα της σταθερής διάθεσης είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν το υπουργείο, γι’ αυτό άλλωστε και το καλάθι αλλάζει κάθε εβδομάδα, ανάλογα και με τις προμήθειες των καταστημάτων. Σύμφωνα με τους ίδιους, χρειάζεται άλλη μια εβδομάδα για να «στροφάρει» καλύτερα το μέτρο του «καλαθιού».

Η βασική εικόνα που επικρατεί στα περισσότερα σούπερ μάρκετ είναι η εξής: καταναλωτές που έχουν μελετήσει εξαντλητικά τις λίστες του «καλαθιού» ηλεκτρονικά, έχουν μελετήσει επίσης τα φυλλάδια των προσφορών κάθε αλυσίδας και επισκέπτονται δύο ή και τρία καταστήματα για να βρουν τα προϊόντα που θέλουν, έχοντας καταστρώσει ολόκληρο πλάνο για τη λίστα με τα ψώνια τους. Αν δεν βρουν το επιθυμητό προϊόν στο ράφι, το «σαφάρι» συνεχίζεται.

Πηγή: kathimerini.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα