Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΔιόδια: Νέες τιμές, e-pass για όλα, χρέωση ανά χιλιόμετρο - Τι ισχύει...

Διόδια: Νέες τιμές, e-pass για όλα, χρέωση ανά χιλιόμετρο – Τι ισχύει από 1η Γενάρη

Aπό τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς 2021 θα ισχύσουν οι νέες τιμές των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους, Πατρών – Αθηνών, Αντιρρίου – Ιωαννίνων και Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης.

Συγκεκριμένα μειωμένο αντίτιμο από 0,05 έως και 0,25 ευρώ κατά περίπτωση θα πληρώνουν από την Πρωτοχρονιά οι οδηγοί στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων, βάσει της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όπως ανακοίνωσαν ήδη οι εταιρίες. Αναλυτικά τι αλλάζει στους αυτοκινητόδρομους Ολυμπία ΟδόςΜορέαςΚεντρική Οδός και Νέα Οδός.

Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρέωση με το χιλιόμετρο από την Ολυμπία Οδό, ενώ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχει τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα οι οδηγοί να χρησιμοποιούν τον ίδιο πομποδέκτη στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ανεξαρτήτως παραχωρησιούχου.

Συγκεκριμένα, το «Υβριδικό Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης» (Hybrid ETC) της Ολυμπίας Οδού αποτελεί ένα σύστημα χρέωσης με βάση τη διανυθείσα απόσταση, το οποίο θα ισχύει για όλα τα οχήματα πλην των δικύκλων.

Αφορά ειδικότερα στην ενίσχυση του υπάρχοντος «ζωνικού» συστήματος με την εγκατάσταση «Ηλεκτρονικών Πυλών» (gantries) σε επιλεγμένες εξόδους του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε οι συνδρομητές O-pass να χρεώνονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρία η χρέωση στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου θα είναι έως και 76% χαμηλότερη κατά περίπτωση. Η ιδέα του στηρίζεται στη λογική της χρεω-πίστωσης: Το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα διέρχεται από τον μετωπικό σταθμό, πληρώνει όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης και στην περίπτωση που βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα