Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑνοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων – Πόσο θα...

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων – Πόσο θα κυμαίνεται

.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει οι ευάλωτοι πολίτες, με την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες ημέρες. όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Από την στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα οι δικαιούχοι θα έχουν μπροστά τους ένα διάστημα 3 -περίπου- μηνών για να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα που θα ενισχύσει τα ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο και με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Ενδεχόμενος να επιδοτηθούν τελικά και όσοι έχουν πάρει ένα μικρο επιχειρηματικό δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα διαθέσουν 12 – 15 εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτήσουν επί ένα χρόνο τις δόσεις περίπου 30.000 δανειοληπτών. Αυτοί θα λάβουν επιδότηση από 400 – 500 ευρώ μεσοσταθμικά ο καθένας, η οποία θα καλύψει το 50% της αυξήσεως στις δόσεις που πληρώνουν. Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης.

Για παράδειγμα, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 70.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 487 ευρώ. Μετά και την αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά αυτήν που αναμένεται ισως και αύριο, η δόση θα φτάνει πλέον στα 567 ευρώ/μήνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει επιβάρυνση 80 ευρώ το μήνα ή 960 ευρώ το χρόνο, η οποία καλύπτεται κατά 50% από τις τράπεζες, με την επιδότηση εκ μέρους τους να φτάνει στα 480 ευρώ/μήνα.

Ειδικότερα, οι βασικές παράμετροι του σχεδίου στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών έχουν ως εξής:

–Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία. Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, δηλαδή: ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

–Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια.

–Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

–Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.

Με βάση τις παραπάνω παραμέτρους, εκτιμάται ότι είναι επιλέξιμοι για επιδότηση 30.000 δανειολήπτες, για δάνεια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Στο σχήμα της επιδότησης εντάσσεται το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος, θα αναληφθεί από κοινού και ισόποσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο αναπτύσσει ξεχωριστά κάθε τράπεζα.

Πηγή: protothema.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Πέθανε ο Κώστας Σημίτης