Την ώρα που το ράλι στις τιμές της ενέργειας συνεχίζεται βάζοντας… δύσκολα στα νοικοκυριά η κακοκαιρία που σάρωσε τη χώρα φέρνει προ των πυλών ένα νέο κύμα ακρίβειας.
Παράγοντες της αγοράς που επικαλείται η Ημερησία εκφράζουν την ανησυχία ότι η ακρίβεια θα χτυπήσει με μεγαλύτερη ένταση τον Φεβρουάριο.
Ο χιονιάς και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (από τα οπωροκηπευτικά έως και όλα όσα γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς), μέχρι και 15%.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός τον τρέχοντα μήνα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,1% του Δεκεμβρίου, ενώ θα περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και τον Φεβρουάριο για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα θέσουν ένα ανάχωμα στην ακρίβεια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μείνει ψηλά ο πληθωρισμός στη χώρα μας, καθώς ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι 5% και στις ΗΠΑ είναι 7,7%. «Δεν μπορεί να αποφευχθεί ότι το πρώτο διάστημα του 2022 θα είναι υψηλού πληθωρισμού.
Είναι απολύτως προφανές ότι ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος έχει μπει σε μια φάση υψηλού πληθωρισμού», επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και τον Φεβρουάριο.
«Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μικρότερη η επιδότηση
Αυτό που εξετάζεται, όμως, είναι το ποσό που θα διατεθεί να είναι μικρότερο σε σχέση με τα 395 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την αναχαίτιση των ενεργειακών επιβαρύνσεων τον Ιανουάριο.
Η αιτιολογία είναι ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν με βάση τις τιμές του Ιανουαρίου, που βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους τα συναρμόδια υπουργεία ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές του Δεκεμβρίου.
Κατά συνέπεια η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που παραλαμβάνει καυτούς λογαριασμός στο ρεύμα εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από 42 ευρώ τον επόμενο μήνα.
Οι τιμές ποιων προϊόντων παίρνουν «φωτιά»
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα οπωροκηπευτικά που θα βγουν τώρα από το χωράφι θα παρουσιάσουν αύξηση στην τιμή τους, αφού τα χωράφια έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και τα προϊόντα είναι περιορισμένα.
Παράλληλα τα προϊόντα αυξάνονται καθημερινά από πέντε έως και 20 λεπτά σε διάφορα είδη προϊόντων, από τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, τα καθαριστικά, τα αναψυκτικά αλλά και τους ξηρούς καρπούς.
Τον Φεβρουάριο οι αυξήσεις θα λάβουν μορφή καταιγίδας. Αναμένεται να αυξηθούν, μεταξύ άλλων, οι τιμές στα εξής προϊόντα:
- κονσέρβες (15%),
- ελαιόλαδο (έως 12%),
- καθαριστικά (9%),
- τυποποιημένα τρόφιμα (8,5%),
- δημητριακά (8,5%),
- ξηροί καρποί (6%),
- αφεψήματα (6%),
- φρέσκοι χυμοί (6%),
- αναψυκτικά (6%),
- αλουμινόχαρτο (6%),
- υγρό πιάτων (6%), ρύζι (5%),
- καφές (5%),
- σοκολάτες (5%),
- χαρτικά (5%),
- αλάτι (5%),
- σαπούνια (4,5%),
- μπισκότα (4%),
- αλλαντικά (4%),
- φρυγανιές (3%), και
- ψωμί του τοστ (1,5%).
Η συνέχεια πάντως, τουλάχιστον στην ενέργεια, αναμένεται δυσοίωνη, καθώς το ασταθές περιβάλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και του 2022, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των οικιακών καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών.
ethnos.gr