Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΈτσι θα ρυθμίσετε έως και 240 δόσεις τις οφειλές σας προς το...

Έτσι θα ρυθμίσετε έως και 240 δόσεις τις οφειλές σας προς το Δημόσιο

.

Μια νέα βεντάλια με πολλαπλές επιλογές για τη ρύθμιση των χρεών που έχει προκαλέσει η πανδημία σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δώσει «ανάσα» σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και ταυτόχρονα ώθηση στην αγορά.

Οι διαφορετικές ρυθμίσεις ξεκινούν από τις 24 δόσεις και ανάλογα με την επιλογή και την ιδιαιτερότητα των οφειλών μπορούν να αυξηθούν στις 60, τις 72, τις 120, ακόμα και τις 240 για όσους από την 1η Ιουνίου ενταχθούν στη διαδικασίας του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Βάση των διευθετήσεων αποτελεί η πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία «τρέχει» για τους φόρους και τις υποχρεώσεις που «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των παρατεταμένων lockdown.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση μετά τη λήξη της παράτασης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι από το 2022 όσοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 24 ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5%. Προϋπόθεση θα είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα που ο ενδιαφερόμενος θα ενταχθεί στη ρύθμιση.

Μεταξύ άλλων θα μπορούν να ενταχθούν:

1. Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά ενοίκια

Ρύθμιση με έως και 72 δόσεις

Πέρα από την ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και ένα πλαίσιο συνολικής ρύθμισης όλων των χρεών με έως και 72 δόσεις.

Στόχος είναι η ρύθμιση να αφορά τα φορολογικά χρέη της πανδημίας και στις υποχρεώσεις πληρωμής που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας. Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνηση είναι να διευρύνει το εύρος εντάσσοντας και χρέη παλαιότερα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον έως τώρα κυβερνητικό σχεδιασμό το πλαίσιο της ρύθμισης προβλέπει:
1. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 48 σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% . Αντίθετα θα παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα των άτοκων για όσους επιλέξουν τις 24 δόσεις.

2. Διεύρυνση της περιμέτρου των οφειλών, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει πέρα από τις οφειλές που γεννήθηκαν στην πανδημία να εντάξει και χρέη όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης, πιθανότατα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 που θα μείνει απλήρωτος.

Σκέψεις υπάρχουν στη ρύθμιση να ενταχθούν και χρέη τα οποία αφορούν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν παγώσει μέσα στην πανδημία.

3. Ένταξη οφειλετών από τις εξής κατηγορίες:

– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν πτώση τζίρου για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

– Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Τρίτη ευκαιρία

Ακόμα μια ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση τους προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020.

Το προηγούμενο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορούσαν να ενταχθούν και πάλι στη ρύθμιση εφόσον:

• Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.

• Πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.

• Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.

• Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις 100 δόσεων ή των 120 δόσεων

Νέος πτωχευτικός

Οι επιχειρήσεις και πλέον και τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να «καθαρίσουν» από τα χρέη που τους βαρύνουν με την ένταξη τους στο νέο πτωχευτικό νόμο. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ο οφειλέτης θα μπορεί να διευθετήσει το χρέος του προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες.

Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνει με έως και 240 δόσεις, θα υπάρχει δυνατότητα «κουρέματος», ενώ πλέον θα προβλέπεται και η δυνατότητα πτώχευσης και για τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρεών ακόμη και μόνο με πρωτοβουλία των πιστωτών.

Η πρόβλεψη του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών και με την υποβολή της σχετικής αίτησης ρύθμισης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, θα παρέχεται η δυνατότητα «κουρέματος» των προσαυξήσεων επί της οφειλής έως 85% στα ασφαλιστικά ταμεία, έως 95% στην εφορία και έως 100% στις τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

Πηγή: dikaiologitika.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα