Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΈρχεται αύξηση συντάξεων μετά από 12 χρόνια

Έρχεται αύξηση συντάξεων μετά από 12 χρόνια

.

******

Οι συντάξεις θα αυξηθούν το 2023, όπως ορίζει ο νόμος και έπειτα από «πάγωμα» 12 ετών, επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεκαθάρισε πως θα είναι για «γενναία αλλά ρεαλιστική».

Υστερα από 12 χρόνια απωλειών «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί αύξηση της τάξης του 4%. Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα, από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν (10/2/2022), το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4,9%, ενώ ο πληθωρισμός θα τρέξει με ρυθμό 3,1%.

Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε ο συντελεστής ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί από το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό θα δείξει αύξηση 4% στις συντάξεις το 2023.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2), και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι από 1-1-2023 «ξεπαγώνει» η αναπροσαρμογή των συντάξεων η οποία είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021.

Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από 1-1-2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εκτός φυσικά εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Παράλληλα για τους «παλιούς» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, δηλαδή για εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, μειώθηκε η αρνητική προσωπική διαφορά τους, μεταξύ της επανυπολογισθείσας (με βάση τον νόμο Βρούτση) και της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Η αύξηση των συντάξεων το 2023 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς τους.

Ετσι, καθώς κάθε χρόνο (εφόσον αυτό επιτρέπει η πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) θα δίνεται μια αύξηση στις συντάξεις, θα μειωθεί γρηγορότερα η προσωπική διαφορά και θα έλθει πιο γρήγορα η πραγματική – και όχι η λογιστική – αύξηση.

Λογιστική αύξηση – μέσω της μείωσης της αρνητικής προσωπικής διαφοράς – θα έχουν και άλλοι παλιοί συνταξιούχοι με κάτω από 30 έτη ασφάλισης.

Πραγματική αύξηση θα έχουν δύο άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Στην πρώτη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους (είτε με τον νόμο Κατρούγκαλου είτε με τον νόμο Βρούτση) έλαβαν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους. Στη δεύτερη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Νέο ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
Μάλιστα, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στην πρόθεση για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε αρνητικά κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. «Θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην περαιτέρω μείωσή τους», είπε, τονίζοντας πως η διεθνής αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία δεν επιτρέπουν αυτήν τη στιγμή παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε πως πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που μετριάζει τον δημογραφικό κίνδυνο, εξασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, ενώ αυξάνει τη συνδρομή του ασφαλιστικού συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά με τις μελέτες που συνόδευαν τον νόμο για την επικουρική ασφάλιση και σε ερώτηση αν έχουν καταστεί εκτός πραγματικότητας μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε πως ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης όταν έγιναν οι μελέτες ήταν πολύ μικρότερος. «Αυτά όλα είναι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω. Μακροοικονομικά έχουν γίνει συντηρητικές εκτιμήσεις γιατί θέλαμε να ήμαστε απόλυτα βέβαιοι γι’ αυτό. Μας νοιάζει τι θα γίνει δημοσιονομικά, διότι είμαστε μια χώρα με μεγάλο χρέος», υπογράμμισε.

Οσον αφορά τα επαγγελματικά ταμεία, ο κ. Τσακλόγλου αποκάλυψε πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και για την επαγγελματική ασφάλιση. «Η νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλιση είναι αρκετά παλιά», δήλωσε και επισήμανε ότι παρότι ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλουμε να έχουμε υγιείς και διάφανους κανόνες.

Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου αναφέρθηκε ο υφυπουργός και κατά την τοποθέτησή του σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή. Ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι αποτελεί «μονόδρομο» για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το θέμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις εναλλακτικές μορφές ασφάλισης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα