Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤι θα γίνει με το «Καλάθι του νοικοκυριού» - Τα επικρατέστερα σενάρια

Τι θα γίνει με το «Καλάθι του νοικοκυριού» – Τα επικρατέστερα σενάρια

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει σήμερα στην 34η εβδομάδα εφαρμογής του ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

Εκείνη την περίοδο, με δεδομένο ότι θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, όποιος βρίσκεται στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με το συγκεκριμένο μέτρο που έχει θα συμπληρώσει 8 μήνες. Εάν δηλαδή θα συνεχιστεί κανονικά και το επόμενο διάστημα, αν θα σταματήσει η εφαρμογή του ή -σε ένα τρίτο σενάριο- εάν διακοπεί προσωρινά για λίγους μήνες και επανέλθει στη συνέχεια σε ανανεωμένη μορφή.

Άλλωστε, με την ακρίβεια σε είδη βασικής ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα να συνεχίζεται, η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στα πρώτα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει μετά τις εκλογές είναι τι θα γίνει και με τα ισχύοντα μέτρα. Μεταξύ αυτών, εκτός από το «καλάθι του νοικοκυριού» και με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά αγαθά, το οποίο επίσης έχει ισχύ έως το τέλος Ιουνίου.

Το σενάριο για ανανεωμένο «καλάθι» από το φθινόπωρο
Σε ό,τι αφορά το «Καλάθι του νοικοκυριού» ανάμεσα στα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή για τις εισηγήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, είναι το μέτρο να «ξεκουραστεί» για ένα διάστημα, με δεδομένο μάλιστα ότι βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες της ζήτησης αλλάζουν, λόγω της παρουσίας των τουριστών στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, το «καλάθι» να επανέλθει «ανανεωμένο» από το φθινόπωρο. Να διαφοροποιηθεί δηλαδή το «μείγμα» του, να ανασχεδιαστεί και με τον τρόπο αυτό να ανανεωθεί εκ νέου και το ενδιαφέρον από πλευράς καταναλωτών, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη. Εκείνο που έχει σημασία έπειτα από 8 μήνες εφαρμογής, σημειώνεται, είναι τα σημαντικά οφέλη που υπάρχουν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, να παραμένουν μεγαλύτερα από οποιαδήποτε «ζημιά». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τις εκλογές.

Απόφαση της νέας ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου θα είναι και τι θα γίνει με το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δηλαδή η απαγόρευση σε επιχειρήσεις που πωλούν βασικά αγαθά, να έχουν μεικτό κέρδος ανά μονάδα που υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να ληφθεί υπόψη πώς θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα το market pass. Παράλληλα υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο η εφαρμογή του να συνεχιστεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες που συνεχίζουν να πιέζονται από τον πληθωρισμό ή ακόμη, λόγω εποχικότητας, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Πηγή:Cnn.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα